1 504 11

Андрей Райчев: Външната политика на Борисов е уникално постижение

Светослава Ингилизова

Външната политика на премиера Бойко Борисов е уникално постижение. Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и с Русия, а едновременно с това се превърне в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

„Има известно основание да се притесняваме как ще протече европредседателството“, отбеляза Райчев. „България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – "Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген", предупреди социологът.

Райчев определи външната политика на сегашното правителство като "уникално постижение". „Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна 2 неща – турците спряха мигрантите, и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)“.

Според политолога е погрешна идеята, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на председателството ни. „БСП и ДПС внесоха в парламента искане за такъв вот заради видяната от тях невъзможност на изпълнителната власт и парламентарното мнозинство на ГЕРБ да се справят с корупцията в страната. Гласуването ще бъде на 17 януари. Този вот ще е символически, а единствената опасност за европредседателството биха били нови избори, смята Райчев. „По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на председателството, но мисля, че тази ситуация е избегната. Исторически предпоставки правят българина "неамбициозен" и ограничават целите, които си поставя“, предупреди Райчев.

„България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, 3 пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • турист
  Отговор
  1 12:53  15.12.17
  Добре спонсорираният пелтек се опитва да ни прави и нас на разногледи.
 • снишко
  Отговор
  2 12:58  15.12.17
  на това го е учил другаря Живков докато му беше пазач:)) ... "снишавайте се другари"
 • червения милионер
  Отговор
  3 12:58  15.12.17
  Комунетата имат много големи езици, за това имат толкова кинти.
 • Kcaniba
  Отговор
  4 12:59  15.12.17
  Червения шаман!

  Коментиран от #7


 • българин
  Отговор
  5 13:02  15.12.17
  "Уникалната" политика се характеризира само с едно изречение: Преклонена главица, сабя не я сече". Вярно, тази робска психика наистина е уникална.

  Коментиран от #6

 • Morgoth
  Отговор
  6 13:19  15.12.17

  До коментар #5 от "българин":

  Всъщност не е така, защото ако преклониш глава на запад на изток оставаш е оголен задник и обратното, ако преклниш глава на изток от запад няма да ти простят, нищо че уж нямат такива наклонности. Да останеш в добри отношения с всички и да балансираш с интересите им си е изкуство. Разбира се, много по-лесно е когато си незначителен.

  Коментиран от #8

 • Morgoth
  Отговор
  7 13:19  15.12.17

  До коментар #4 от "Kcaniba":

  Точно, и именно за това трябва да му вярваме когато хвали противника.
 • българин
  Отговор
  8 13:50  15.12.17

  До коментар #6 от "Morgoth":

  Само един пример. Върнахме на Турция избягалите учители, без да зачетем човешките им права и за награда ще купуваме руски газ от Турция, за по-евтино. Вярно, голямо изкуство.
 • гост
  Отговор
  9 13:55  15.12.17
  този, явно е болен. пожарникар и външна политика.
 • 10 20:52  15.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • некойси
  Отговор
  11 07:51  18.12.17
  Всички се убиха да го четкат ... вероятно екипа на червенотиквеничковчетата е съзрял нуждата от повдигане на рейтинга и са повикали политически "анал-лизатори" да кажат някоя добра дума срещу торба жълтици.

Напиши коментар:


Публикувай