434 0

Храм търси изчезнали пари за ремонт

Ние сме направили ремонт спрямо отпуснатите пари. Повече не можем да направим

Венцислав Михайлов

Храмът е "Свети Никола” във великотърновското село Царски извор и е паметник на културата, разрушен от земетресенията в община Стражица през 1986-а година.

Вече 20 години жителите на селото питат кога църквата ще отвори врати. И получават надежда - в пари, отпуснати по Европейска програма. Но си остават само с надеждата. Казват, че са излъгани. Това става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Стотици хиляди левове са отпуснати за възстановяване на тяхната църква. Проектът е един от първите, които кандидатстват за европари по мярка 322. Бенефициент е църквата в лицето на отец Добрин Добрев и църковното настоятелство.

Кандидатстват през 2010-а година, а през 2012-а проектът е одобрен. Предвидените от Фонд „Земеделие" пари са близо 200 хиляди евро. Ремонтните дейности започват през 2013-а година. Две са фирмите-изпълнители в консорциум, които сключват договор с църквата. Наетите работници твърдят, че не са получили заплатите си. Човекът, който отговаря за храма, е отец Добрин.

"Ние сме направили ремонт спрямо отпуснатите пари. Повече не можем да направим. Нали разбирате, че 200 хиляди лева за един храм, който е 200 квадрата, няма как да стане. На нас ни трябват почти още толкова да го завършим", категоричен е той.

Става ясно обаче, че отпуснатата сума е 340 000 лева, а не 200 000 лева. Отецът твърди, че е само посредник в цялата процедура, която би трябвало да започва по негова и на църковното настоятелство инициатива. Но някои от църковните настоятели изобщо не знаят, че са отпуснати пари за ремонт на храма и че са подписали договор.

В проекта, одобрен от Фонд "Земеделие", са заложени и платени десетки строителни дейности. Но работниците, които работят възстановяването на храма, твърдят друго. А от фонда казват, че по документи всичко е извършено. Има и констативни актове от строителния надзор на място.

Фондът не може да вземе отношение, защото е изтекъл периодът на мониторинг, който е 5 години след подписване на договора. ОЛАФ също няма как да се намеси. Този период според Фонд „Земеделие” е изтекъл февруари месец тази година.

Дали е съвпадение, но в същия месец изпълнителят на проекта Златко Николов Златков прехвърля фирмата си "Стройкомерс 86" на друг човек. И все пак някакви гаранции съществуват. В договора на фирмата-изпълнител с църквата ясно е посочено, че гаранционният период обхваща 5 години след датата на експлоатация-до 2019 г. Само че фирмата вече е прехвърлена.

А хората от село Царски Извор се надяват, ако не за тази Коледа, за следващата да има къде да запалят свещ и да се помолят за здравето на близките си.

България


Напиши коментар:


Публикувай