817 3

Защо зелените знаят предварително какво решава кабинетът за Банско?

Точката за Пирин отпадна от дневния ред на заседанието, но министрите още не са започнали да заседават

Мария Атанасова

Вторник, 6 декември, малко преди 10:00 часа министрите се събират преди заседанието на кабинета. На него трябва да се гласува предложението за промяна на концесионния договор за ски зона "Банско", сключен през 2001 г. между държавата и концесионера "Юлен" АД. Това е първата стъпка към изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната. Съоръжението ще помогне за развитието на зимния туризъм в региона.

Пред сградата на Министерския съвет на "Дондуков" 1 има и 20 души с плакат "Спасете Национален парк "Пирин". Те са там от 9:00, някои са пристигнали от 8:00. Сред тях са председателят на "Да, България" Христо Иванов, Тома Белев, обявен от съда като нелегитимен председател на Асоциацията на парковете в България и неофициален водач на коалицията "За да остане природа в България", пише "Труд". Групичката зелени отново прокарва манипулацията, че с промяната на концесионния договор гората в Пирин ще бъде изсечена. Тази манипулация от години е параван на техните политически и икономически интереси. При Белев и компания екология просто няма.

В 9:37 на страницата на "Да, България" във Facebook се появява снимка, над която е написано - "Точката за Пирин отпадна от дневния ред на заседанието на правителството днес". Но министрите още не са започнали да заседават. Точката действително отпада след разгорещен дебат между министрите - изтеглена е малко преди 10:30 часа - един час след като зелените обявиха, че текстът няма да се гледа.

До днес няма отговор на въпроса откъде "Да, България" и нейният кандидат за депутат Тома Белев, който беше втори в листата в Кърджали, знаят по-рано от самите министри какво ще стане в МС. Може би отговор може да дойде след проверка на Инспектората към МС, която е повече от наложителна.

Инспекторатът трябва да провери и друго - вечерта преди заседанието цялото проекторешение за концесията, което е общо 89 страници, се появи на сайта на коалицията "За да остане природа в България". До него са имали достъп всички министерства, които са дали становище по промяната на договора. Но проектът изтича малко след като е изпратен в Министерския съвет.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хахаха
  Отговор
  1 19:13  15.12.17
  Зелената лавина на ,,Дай България" Америка за България правят чудеса Хахаха
 • 2 20:10  15.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Смолата
  Отговор
  3 20:48  16.12.17
  Спомням си, преди години, когато пищяха политиците, че еколозите пречат на развитието на черноморието. Как ли не ги дискредитираха, какво ли не мислиха и не правиха, но постигнаха своето - застроиха всичко до дупка, в морето плува ако, диарията е спорт и задължително изживяване, а българите масово се ориентираха към Гърция, защото е спокойно и чисто. А премиерът слънце се сърди на народа, че не въртят оборот на частниците по морето и не върви лопедиумът, разбира се. Аз пък тихичко чакам да се стопят полюсите и да се измият тия бетонови мастодонти от лицето на земята.

Напиши коментар:


Публикувай