8 354 14

Масово се продават опасни течности за чистачки

Няма инстанция, която да поеме отговорност за метанола

Снимки: Георги Русчев, Флагман
Снимки: Георги Русчев, Флагман
Константин Карагьозов

По бензиностанции и автомагазини продължава масово да се продава евтин концентрат с основна съставка метанол – силно отровно химическо съединение, чиито изпарения могат да навредят сериозно на здравето, а само една капка от него, попаднала в окото, води до слепота. Още преди година от СБА предупредиха за продажба на опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол.

От този концентрат можете да си купите и да си го разредите сами или пък да си купите готов разтвор от него, наричан по етикет „зимна течност за чистачки”.

„Няма кой да контролира продажбата на течност за чистачки, хиляди шофьори изобщо не гледат какво купуват, наливат смело концентрат с метанол в автомобилите си и разреждат без да подозират риска от ослепяване, самите изпарения обаче са достатъчно токсични и водят до поражения на дихателни пътища и забавяне на мозъчната дейност”, алармира собственик на бензиностанция пред "Флагман", в която е забранил да се зарежда от евтината течност.

Преди да предаде опасенията си на журналистите, човекът алармирал РЗИ-Бургас, но оттам го прехвърлили към транспортното министерство.

„Търсих контакт да сигнализирам на подчинените на министър Московски, но и оттам ме отрязаха. Междувременно получих предупреждение да спра да ровя и да оставя нещата в търговската мрежа каквито са си”, споделя друг източник, настояващ за анонимност.

В момента в повечето бензиностанции и специализирани магазини, с малки изключения, масово се предлага зимна течност с метанол. Опаковките са наредени на тезгяха до тези, на които пише, че са с етанол. Народът масово посяга към двойно по-евтината течност и изобщо не чете етикета, на който пише „метанол”, защото и да го прочете – нищо не му говори.

Литър готов концентрат с безвредния етанол струва между 5 и 7 лева, докато същата разфасовка с метанол се продава между 2,50 и 3 лева, а 5 литра – за 10 лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Иван
  Отговор
  1 12:35  16.12.17
  Защо са допуснати за продаване? Значи някой има изгода. Бързите Кредити също са измама, но и те се ракламират през половин час!!!!
 • Shmeker
  Отговор
  2 12:57  16.12.17
  Такива течности има поне от 10 години, дори и по големите вериги магазини.....
 • СЗО
  Отговор
  3 13:13  16.12.17
  Миг невнимание, цял живот страдание. Токсините са навсякъде около и в нас. Евтиното винаги излиза скъпо. За 2-5 лева да рискува живота и здравето си, само Бай Ганю може. Но рисковете са навсякъде - при работещите в тези мръсни, тежки и вредни производства(какво пък да кажат тези в леярните?!), поглъщащите т.н. лекарства, които лекуват едно, а развалят 5 други органи, системи. Храната менте на трапезата ни. Въздуха, който дишаме. Например най-големия токсин - ботулиновият, може да се пренася по въздуха, защото се среща и в почвата. Тоест някой хубав ден индивида може да излезе на разходка, да се върне и на другия ден да пукне от "нищото".
 • гост46
  Отговор
  4 13:23  16.12.17
  Трябва да се дава конкретна информация за тези изгъзици. Казва се във верига бензиностанции, в някой магазини и т.н. Това се прави и от официални проверяващи. Били санкционирани някои бензиностанции за некачествено гориво. Да се каже точно и конкретно: Бензиностанцията на ул. ..........№......Тогава никой няма да зарежда там и ще даде фира. Няма нужда да ги глобяват. Това ще бъде и за урок за всички останали.

 • шофьор
  Отговор
  5 13:33  16.12.17
  "а само една капка от него, попаднала в окото, води до слепота" ПО-ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ НЕ БЯХ ЧЕЛ.

  Коментиран от #9

 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  6 15:17  16.12.17
  Еми ще се продават, докато има будали, които да им ги купуват. Толкова ли е трудно да се прочете етикета на опаковката. МЕТАНОЛЪТ Е ВРЕДЕН ЗА ЗДРАВЕТО, А ЕТАНОЛЪТ Е БЕЗВРЕДЕН! За това си купувайте само течност за чистачки с етанол. Малко по-скъпи са, но със здравето си човек не бива да прави компромиси.

  Коментиран от #8

 • Stiv
  Отговор
  7 18:00  16.12.17
  Аз не пия течност за чистачки,така че въобще не ме притеснява метанола!А тези , които вдигат тази олелия не могат да си продават скъпата течност и това е всичко! Голяма глупост!По тази логика трябва да спрат от продажба и антифризите-нали и те са отровни! Всяка такава течност има знак и за слепи,че е отровен продукт !
 • Анонимен
  Отговор
  8 18:36  16.12.17

  До коментар #6 от "сойкаПрисмехулка":

  Отровна е при пиене. Аз течност за чистачки не пия, но явно ти я консумираш.

  Коментиран от #10, #12

 • 555555555
  Отговор
  9 19:05  16.12.17

  До коментар #5 от "шофьор":

  Защо не пробваш ? Сложи си в очите, и без това сте 80%, а стига материал вече
 • 5555555555
  Отговор
  10 19:06  16.12.17

  До коментар #8 от "Анонимен":

  Човекът е направил много точен коментар, а на тебе ти желая да се тровиш, Амин
 • гост
  Отговор
  11 21:11  16.12.17
  Така аз също продавам течност с етанол на цена 1'8 лв за литър концентрат колеги намалете малко надценките стига с тая алчнотия
 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  12 23:25  16.12.17

  До коментар #8 от "Анонимен":

  Метанолът е вреден за вдишване и като гледам вече ти е повлиял.
 • Бай Благой
  Отговор
  13 09:56  17.12.17
  Най-лошото е че когато си в градски условия и решиш да си измиеш стъклата с такава течност ще пострадат пешеходците... Аз лично предпочитам да си мия стъклата на големи булеварди или на пътища без пешеходци. Мен са ме пръскали с такава течност-вероятно не токсична...и люти много да ви кажа. Така че колеги шофьори - токсична - нетоксична...моля пръскайте си стъклата извън улици с голяма концентрация на пешеходци!!
 • Да това
  Отговор
  14 11:12  18.12.17
  определено е работа на Сорос

Напиши коментар:


Публикувай