1 517 1

Лихвите по кредитите започват да растат през 2019 г.

Общият размер на кредитите е вече 53 милиарда лева

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 година, но това ще бъде плавен и добре управляван процес, категоричен е управителят на БНБ Димитър Радев.

Той посочи, че депозитите в банките вече надхвърлят 71 милиарда лева, а общият размер на кредитите е вече 53 милиарда лева. Димитър Радев не се ангажира със становище дали през следващата годината България ще влезе в чакалнята на еврозоната, но поясни, че до официалното влизане във валутния съюз левът ще остане фиксиран към еврото.

„През 2018 г. няма да има резки движения в равнището на лихвите. Това, което обаче веднага трябва да се каже, е, че централните банки навлизат в период на нормализиране на паричната политика. Едно от нещата, които са свързани с това нормализиране на паричната политика, е увеличаването на лихвите. Това, обаче, ще започне през 2019 г. и ще бъде един много плавен и добре управляван процес“, посочи Радев пред "Дарик".

На въпрос дали сега е времето за взимане на кредит, той беше лаконичен: „Който взима кредит, смята, че е най-доброто за него“, каза той.

„Когато говорим за лихвените равнища, аз имам предвид лихвените равнища, както по депозит, така и по кредити. Без резки движения 2018 г., плавно покачване, което ще започне не по-рано от 2019 г.“, допълни той.

По повод актуалната тема за биткойните, той ги определи като стока, с която се спекулира, а не пари.

„Това, което трябва да се каже, е, че един ден банките може да издават дигитални пари. Това ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Единственото общо между тези дигитални пари, които ще бъдат издавани от централните банки, и биткойна, е технологията, която е авангардна. Няма никаква друга прилика, така че биткойнът не може да замени парите“, каза още Димитър Радев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 11:11  19.12.17
    НАБУТАХА НАРОДА С ПЪРВОНАЧАЛНА НИСКА ЛИХВА, СЕГА ЩЕ НИ ГО ИЗКАРАТ ПРЕЗ .... ! Никой не знае докъде ще стигне лихвата ! Може да стане и сигурно ще стане двойна !!!

Напиши коментар:


Публикувай