5 471 11

Изграждат уникална AID система в тунела на "Траянови врата"

Монтират 40 електронни информационни табели на автомагистрала "Тракия"

Константин Карагьозов

Агенция "Пътна инфраструктура" стартира обществена поръчка за разработване и внедряване на интелигентна транспортна система на АМ "Тракия". Проектът се съфинансира от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Целта е повишаване безопасността на движение по автомагистралата, спазвайки последните директиви на Европейския съюз в тази област.

В тунел "Траянови врата" ще бъде изградена уникална за България интелигентна система за автоматична идентификация на инциденти (Automatic Incident Detection - AID). Тя ще позволи чрез система от подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби, така че при настъпване на инцидент в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата. В съоръжението ще бъде монтирано ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, хоризонтална и вертикална сигнализация, метеорологични станции при порталите на съоръжението и други.

На АМ "Тракия" ще бъдат монтирани и 40 електронни информационни табели (Variable message signs), по 20 във всяка посока. Чрез тях шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя. Преди 2 година за първи път на участъци от първокласната и второкласната пътна мрежа бяха монтирани 20 електронни информационни табели, което осигури бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, въведените ограничение и алтернативните маршрути.

С изпълнението на проекта за първи път ще бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от АМ "Тракия". Целта е повишаване безопасността на движение и спазване на ограниченията на скоростта.

Друга новост е монтирането на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение (Weigh in motion). Това ще позволи да се филтрират претоварените превозни средства и да се даде възможност за повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки. Очаква се по този начин значително да се намали износването и увреждането на пътната настилка и съоръженията на автомагистралата.

Индикативната стойност на поръчката е 7 261 500 лв. без ДДС. Предвижда се периодът за изграждане на системата и въвеждането й в експлоатация да бъде до 24 месеца от сключването на договор с избрания изпълнител.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • в държавата на герб
  Отговор
  1 18:04  16.12.17
  Спокойно нищо такова няма да се случи герберастите, ще усвоят парите и всички, ще е постарому без табели и кантари, но с много дупки и бабуни за разкош !
 • гост
  Отговор
  2 18:58  16.12.17
  ПОТРЕСАВАЩА ГЕРПНОВИНА.
 • 3 19:52  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Алфата
  Отговор
  4 20:57  16.12.17
  Да, на съществуващите табели върви непрекъснато изключително важно инфо: Drive careffuly someone love you! Както виждате важна информация относно пътната обстановка!

 • СссереМ
  Отговор
  5 21:14  16.12.17
  Добре че е Борисов,да оправи пъгищата,заплатите и бизнеса и да ни вкара в Европа,че ако бяха червените гниди на власт още щяхме да сме с жигулитата и модсвичите,от София до Бургас щяхме да пътуваме 6 часа и като пристигнем да палим свещ за късмет и здраве.

  Коментиран от #9

 • 6 21:18  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Алфата
  Отговор
  7 21:25  16.12.17

  До коментар #6 от "Шпек Салам Народен":

  В час ли си с историята? Не се заяждам, ама това е емблематично за българите място!
 • 8 21:29  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • На всеки километър
  Отговор
  9 09:57  17.12.17

  До коментар #5 от "СссереМ":

  Сега са малко тези които престигат,а други им палят свещи за ,,Бог да прости"....
 • Станислав
  Отговор
  10 15:58  17.12.17
  Въпроса е кога ще стане факт.
 • Именно
  Отговор
  11 11:29  18.12.17
  наш'те не могат дет се вика една круша да завият в тия тунели без да ти падне на главата и да те убие ... няма да се учудя ако в някакъв момен тия секции така се затворят че колие вътре си се въртят в кръг

Напиши коментар:


Публикувай