Last news in Fakti

17 Декември, 2017 13:49 1 979 18

Иван Костов: Преразглеждането на давностната система е нелепо

  • иван костов-
  • приватизация-
  • раздържавяване-
  • никола филчев

Евентуално обявяване на раздържавяването за престъпно съсипва политическия авторитет, смята бившият премиер

Иван Костов: Преразглеждането на давностната система е нелепо - 1
Снимка: БТА/Архив

С идеята да се премахне давността за приватизационните сделки на българското общество се нанесе травма, която не бе нанесена в никоя друга страна в региона. Това коментира в ефира на "Дарик" бившият премиер Иван Костов, при чието правителство бяха извършени ключови приватизационни сделки.

Според него с предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията в тази посока целият процес по раздържавяване се обявява за престъпен. Оценката на Костов е, че това съсипва авторитета на всички политически сили, тъй като различни правителства са приватизирали. Според него освен това се унищожава авторитета на цялата политическа система и се отнема на бъдещите политици какъвто и да било кураж да поемат рискове, предава "Дневник".

"Самата идея българският парламент да преразглежда давностна система, създадена в римското право, ми изглежда нелепа", обясни той и подчерта, че не се притеснява от нищо. Напомни, че процесът е започнал по времето на кабинета "Виденов", преминал е през различни други правителства, и е направен, за да може да се установи в страната пазарна икономика и тя да бъде извадена от различни ограничителни списъци в международен план.

Обяви, че ще покани на публичен дебат предишния президент Росен Плевнелиев и бившият главен прокурор Никола Филчев, които твърдяли неверни неща за неизгодни за държавата сделки. Щял да предизвика по темата и настоящия премиер, но когато вече не заема поста. Според него твърденията на цитираните личности нямали общо с информацията в официалните документи.

Конкретно за най-често споменаваните сделки - за авиокомпания "Балкан" и "Кремиковци" обясни, че към момента на приватизация дружествата са имали малко активи, но за сметка на това огромни дългове. За колко да се продадат такива дружества, за които са се намерили кандидати, които са поели ангажимент да погасят задълженията, попита риторично той.

"Който гледа в огледалото за обратно виждане има опасност да катастрофира," обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Раза

    33 4 Отговор
    Хехехехе ееееее Ваньо , мизерник си беше и дорде си жив ще си си същия :))))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БРАТО

    23 1 Отговор
    Ванчоооооо бегай брато, че ще ти конфискуват заграбеното. Бегай при Ц . Василеску у белградо.
    Ние знаем че ти не си краднал , просто те ти носяха в кофарчета. Дим да те няма че искат да ги делиш по равно.
  • 5 Реалист

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ами остава ти да отидеш да се гръмнеш тогава - костов и кликата му си остават основните виновници хората да са разочаровани от демокрацията. И на костов и на курнелия и на червените мафиоти не им се иска да им светнат далаверите...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 село

    22 0 Отговор
    Вижте колко заводи купени за жълти стотинки по време на приватизацията на какво приличат в момента .Като след война са ограбени и разрушени !!!
  • 8 смърт за предателите

    15 1 Отговор
    Докато не заиграе калашника , както в Румъния и то със задна дата , управия и справедливост няма да има . Народа ще изчезне накрая и това ще стане . Това дето турците не можаха да направят за 500 години , го направиха ДС и ЦК на БКП за 30 години . Живота на милиони българи мина в мизерия и безизходица . Други милиони българи изобщо не им се даде шанс да се родят .
    7,62 , това е единственото спасение за нацията . Колкото се чака по пагубно става .
  • 9 един

    13 0 Отговор
    Костов действаше по нареждане на преименуваната партия, която от БКП стана БСП, но нещо като издокарал се Илия, огледал се, пак в тия, си остана същата. Защото наследниците на бащите и дедите си са същите, манталитетът им е затвърден и никога няма да бъде друг. Та Костов изпълни поръченията им, правеше се на демократ и действаше по нареждане също като Орешарски, само че той за кратко, докато Костов доста си повилня. Срещу възможност да забогатее, разбира се, и той забогатя, както и поръчителите му. Захвърли оръфания шлифер и се издокара в нови костюмчета. Колкото за далаверите, дано да не избухне пожар, както се случи преди време в партийния дом.
  • 10 Ц.ц.

    3 6 Отговор
    МНОГО ЖАЛКО САМО ТРОЙКАДЖИИ ТЕ СА МНОТО ПОВЕЧЕ ОТ ОТ ТЕЗИ С ОТЛИЧЕН УСПЕХ ФОРУМА Е КАТО ГЕРБ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ц.ц.

    1 6 Отговор
    КОСТОВ Е ПРОФЕСОР ПО МАТЕМАТИКА ЦАРИЦАТА НА НАУКИТЕ Е МАТЕМАТИКАТА КОЙТО НЯМА МАТЕМАТИКА НЕ СТАВА
  • 13 Иване скрий се

    6 1 Отговор
    Костов да излезе и да обясни защо не направихме приватизацията, както в Чехия, Полша, Източна Германия. Отговорът е защото дясната партия ръководена от него беше фалшива. Омеси се с червените хмери и провали дясното и демокрацията, това истината.
  • 14 Батко

    6 0 Отговор
    Костов, я кажи вярно ли е, че имаш 12% от "американските" ТЕЦ Марици, дадени ти като подкуп. Вярно ли е, че от тях печелиш един милиард лв? Това си е сериозен подкуп - един милиард, ако е така, защо още си на свобода? Затова ли така панически плюеш по АЕЦ Белене, защото евтиния ток на АЕЦ Белене ще направи твоите ТЕЦ Марици безмислени и никой няма да купува ток от тях?
  • 15 ред

    2 0 Отговор
    Има затвор за приватизатори

    Коментиран от #16

  • 16 Дедо ви

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ред":

    Има таратанци.
  • 17 некойси

    1 0 Отговор
    Човекът с главно "Ч" поставил началото на края ...
  • 18 BG citizen

    0 0 Отговор
    Мавър, май взе да усещащ големия кочан, който отдавна те чака?! Как си бе Мавър след като разпродаде България и обрече толкова хора? Или ние не сме дорасли да разберем кой ти дърпа конците? Център за изследване на демокрацията си направи, какво да и изследваш на демокрацията в БГ-я бе Мавър? Какво е останало след твоето царуване и дали си свършил работата си добре, та да не би Сорос да ти се разсърди, че не си съсипал добре България?? Мавър, спомни си какво е казал един турски султан - да го погребат с отворен ковчег, за да видят хората че няма как да вземеш скъпоценности и пари, когато умреш!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове