2 485 7

Гръцката църква "скочи" срещу българската

Обвиненията са за нарушаване на канона

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Синодът на Гръцката православна църква обвини Българската православна църква, че нарушава канона. Това стана заради молбата на Македонската църква до българския синод да съдейства за вдигане на схизмата, съобщи агенция МИА, позовавайки се на гръцкия сайт „Ромфеа“.

От там изразява своето безпокойство от факта, че по този начин Българската православна църква се намесва в юрисдикцията на друга православна църква - Сръбската.

Това е действие, което противоречи на канона и традициите на църквата, пренебрегва водещата роля на Вселенската патриаршия и може би е начало на труден развой на събитията, смята гръцкият синод.

„Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква“, гласи писмо, прието от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември, адресирано до Светия синод на Българската църква.

Впоследствие Светият синод единодушно реши да съдейства за установяването на канонически статут на Македонската православна църква, тоест, Българската православна църква да стане "майка" на македонската църква, съобщиха от Българската патриаршия.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 17:46  17.12.17
  На някой ще му дърпат прошарената брада май! да видиме само българска или гръцка перушина ще лети
 • Григор от Развигор
  Отговор
  2 18:35  17.12.17
  Много избързаха нашите с това решение и пуснах коментар че е прибързано и необмислено, ама да си се оправят.
 • маке
  Отговор
  3 19:34  17.12.17
  гърците да си гледат работата.
 • Православен
  Отговор
  4 20:28  17.12.17
  Спрете тази простотия ! Вижте как се консолидираха мюсюлманите по въпроса за Йерусалим! Защо ние все се делим, когато другите се обединяват? Щом макетата искат помощ от нас - трябва да им помогнем, иначе утре ще я поискат от друг и той ще им я даде а ние ще се чудим къде сбъркахме! Помислете!!!
 • Глупак
  Отговор
  5 23:29  17.12.17
  Не може ли човек да вярва в бога без да се кланя на попове и патриарси. ??? Всъщност имотите на църквата са от дарения и трябва да използват за благото на народа Църквата се напълни с хомо и сребролюбци
 • фонзи
  Отговор
  6 12:49  18.12.17
  Публикувано във факти.бг: Гръцката църква "скочи" срещу българската От къде е СКОЧИЛА- някое дърво ли ?
 • 7 22:56  19.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай