903 7

Кметове предлагат да глобяват шофьорите - нарушители

Проблемът със събираемостта може да бъде решен с помощта на общините, смята кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Венцислав Михайлов

Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители – това предлага градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров, подкрепен от колегата си от Благоевград Атанас Камбитов.

Идеята е кметовете да могат да глобяват по закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар.

В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно, посочиха те. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират.

Проблемът със събираемостта може да бъде решен именно с помощта на общините, смята Тодоров. Той даде пример с издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила – при издаването му ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати.

Санкциите трябва да са категорични, а не както сега – отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари, коментира Камбитов.

Предложението всъщност е направено още преди две години, ще го подновим към настоящия парламент, добави Тодоров.

Хората сами търсят отговорност. След като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права, посочи и Камбитов.

Необходими са промени и при общинската полиция, каза още Тодоров и посочи, че в момента тя не е такава, каквато трябва да бъде – служителите ѝ не могат дори да искат личната карта на нарушителите, например.

Камбитов коментира и случая, при който студентка беше блъсната на пешеходна пътека в града. Това е „нелеп инцидент с фатален край“, каза той, но посочи, че той няма отношение към обезопасяването на кръстовището, но показва други проблеми.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джон Смит
  Отговор
  1 09:33  18.12.17
  Още някой иска да е на хранилка!
 • възмутен
  Отговор
  2 09:34  18.12.17
  Преди време тиквата се възмущаваше, че в България сме давали повече пари за колите си, отколкото за здраве. Видя потенциал и започна да тормози народа с глоби, наказания, актове и тем подобни, а абсолютно нищо не се прави в посока обезопаяване на пътищата и въвеждане на превенция. Дай му само да събира глоби , за щяло и нещяло щото те пълнят хазната, а безконтролното харчене прави богати неговите подопечни. Еми такова е, докато си седим и се чешем зад врата ще почнат да ни събират пари и за такса въздух и данък мнение. :@
 • При желание ,всичко може!!
  Отговор
  3 10:43  18.12.17
  Само така може да се вкара в пътя това чалгарско племе.Глоби за всяко нарушение,но не само глоби,а и бой.А кмета на Благоевград,да не се прави на вода ненапита,точно вината е негова за убитото момиче,ако си бяха гледали работата,това нямаше да стане...

  Коментиран от #4

 • ПАК БЕЛИТЕ БЪЛГАРИ ША ОПЕРАТ ПЕШКИРА
  Отговор
  4 14:09  18.12.17

  До коментар #3 от "При желание ,всичко може!!":

  От ЦИБЪЛГАРИН ПАРИ ЗИМАЛ ЛИЙ НЯКОЙ ПАРИ ОТ ГЛОБА А....
 • dynamo
  Отговор
  5 14:18  18.12.17
  Мръсни паразити са сачовете.
 • Лошия
  Отговор
  6 16:56  18.12.17
  Кметовете да си гледат пътищата. Реално те са за глоби. Сомо дупки и недомислени кръстовища. За паркинги да неговорим.
 • Патриот
  Отговор
  7 22:49  18.12.17
  Като искат да събират глоби да напускат уютните си канцеларии и кандидатстват в МВР. Ето търсят спешно 5000 човека.

Напиши коментар:


Публикувай