634 5

Цецка Цачева: Депутатите бламираха правителството за сигналите за корупция

За "царските имоти" трябвало да се приеме специален закон

Венцислав Михайлов

Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на подписаните сигнали до новия антикорупционен орган. Това призна в студиото на „Тази сутрин” правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите решиха всеки, подал информация за подкупни официални лица да може да носи съдебна отговорност, ако проверката приключи без заключение за престъпление.

Според много наблюдатели тази прокарана от „Обединени патриоти” мярка ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган. Цачева посочи, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма: „Това, което се случи в пленарната зала аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството”.

По думите й след първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига „в една друга крайност”. Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление може да подаде сигнал в прокуратурата.

Въпреки това тя заяви, че президентът Румен Радев избързва със заявките за налагане на вето.

„Не може в рамките на една систематика на един закон една норма да се разглежда като най-важна”, заяви Цачева и подчерта, че не се създава „алтернативна прокуратура” или „алтернативен съд”, тъй като новият орган няма да има разследваща функция. По думите й антикорупционното бюро ще е ценно с друго – обединяването на данни от множество информационни системи.

По отношение на т.нар „царски имоти”, Цачева подкрепи решението на управляващите в крайна сметка да се откажат от извънсъдебно споразумение със Симеон Сакскобургготски, който води дела срещу България в Страсбург. „През 1998 г. Конституционният съд обявява за противоконституционен закона, по който е конфискувано имуществото (…) Тогава, когато един закон е обявен за противоконституционен от КС, органът, чийто акт е обявен за такъв, това е Народното събрание, трябва да се произнесе”, подчерта Цачева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • луда
  Отговор
  1 12:34  18.12.17
  Докога ще се спекулира с този измислен Мадридски комарджия. Другарко Цачева,Посочете кога е титулуван тоз лъжец за цар. По скоро трябва да се нарича лъжа за 800 дни. За да си цар не трябва ли да има процедура по узаконяване и титулуване на царя. Но понеже партийната Ви комунистическа биография ви дава възможност за мимикрия то , Ви е простено невежеството и простотията. А относно закона за корупцията то нужно ли е да има анонимни сигнали? Та нима вожда другаря Борисов, не е бил секретар на МВР, е вярно е че и той не блести с мозък, но поне знае кои са виновни за прехода и кои ограбиха държавата.
 • Финдли
  Отговор
  2 14:20  18.12.17
  Кой ще е този луд,дето ще подаде сигнал за корупция,като знае КОЙ ще го проверява? Все едно да напише молба за постъпване в панделата или да плати в аванс обезщетение за понесени морални и материални щети.
 • Све
  Отговор
  3 18:50  18.12.17
  Сакса и Боко направиха от България ЦИГАНИСТАН . Както каза В. Вацев, МНОГО Е ЛОШО КОГАТО ТЕРИТОРИЯТА СТАВА ПО-ВАЖНА ОТ ХОРАТА. Това е държавата на престъпниците 80-90%……сенки
 • Гост
  Отговор
  4 21:56  18.12.17
  Те искали да се приеме ама депутатите отхвърлили тяхното предложение. Как всички предложения на правителството до сега ги приемат, а точно за корупцията немогат. Дайте възможност на прокуратурата да работи свободно и всичко ще си дойде на мястото. Не ви трябват никакви комисии, закони, спец. съдилища и т.н., пилеете парите и нищо не правите.
 • Патриот
  Отговор
  5 18:09  20.12.17
  С оглед на факта, че прокуратурата неглижира корупционни практии и кражби за милиони как може да е сигурен човек, че като попаде сигнал тази институция ще реагира адекватно. Много по-възможно е всичко да се потули от корумпираните ив панделата да влезе един съвестен гражданин. Тия утрепки там заслужават куршум в главата. Това са 8 пълнителя за Калашников.

Напиши коментар:


Публикувай