770 3

Пет софийски квартала на протест срещу мръсния въздух

Нормите на фините прахови частици са завишени в пъти

Константин Карагьозов

При норма от 50 микрограма фини прахови частници и препоръка да не се излиза навън при над 300 хората в квартала живеят при 450 – 500 микрограма, а има случаи и с по 1500.

Хората от „Красна поляна” смятат, че основната причина за замърсяването на въздуха в последната година е използването на отпадъци за отопление. В квартала са бившите Виатнамски общежития. Живеещите в тях са направили дупки в стените, които изпускат тъмен дим направо в атмосферата чрез кюнец. „Красна поляна” настоява за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и поставянето на постоянни измервателни станции.

Столичната община постави днес в квартала мобилна станция за замерване на въздуха. Резултатите се очакват най-рано след ден.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър
  Отговор
  1 08:52  19.12.17
  Нелепо е един печкар да обгазява цял квартал.

  Коментиран от #2, #3

 • ккк
  Отговор
  2 09:11  19.12.17

  До коментар #1 от "Петър":

  Какъв печкар - това са цели стада римляни и това е от години. Но нали са избиратели и на едните и ан другите в парламента и не се пипат, не е евроатлантически коректно да им забраниш да те тровят. Ще се почувстват некомфортно от забележките, а да не говорим за глоби.... Не народ, а....
 • гост
  Отговор
  3 09:14  19.12.17

  До коментар #1 от "Петър":

  Не е един, а са стотици. Ала това си е много лесно като решение, служител на хеи и мвр влизат и проверяват на място когато бъде извършено. Взимат му печката и го прибират, за да се разбере, че няма да се толерира подобно тровене. Навремето семейството ми като нямаше пари съм стоял с ръкавици и яке в стаята си, за да уча и да не ми се вдървяват ръцете. Но никой не си е позволявал да запали боклуци и да обгази блока. Сега всеки прави каквото си иска.

Напиши коментар:


Публикувай