873 7

Корупцията и престъпността у нас рязко са се увеличили

Мениджърите на почти всяка втора фирма са убедени, че сивата икономика е голяма

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

През 2017 г. нивата на корупцията и на престъпността в България рязко са се увеличили, регулаторната тежест продължава да е висока, а сивата икономика не е намаляла съществено. Това са стряскащите изводи от традиционната анкета на Българската стопанска камара (БСК), споделени от вестник "Сега". В нея са участвали 790 фирми от всички сектори, които дават оценка за бизнес средата у нас.

Усещането на фирмите съществено се разминава със заявките на властта за намаляване на сивата икономика и с широко рекламираната офанзива срещу хилядите регулаторни режими.

Според 58.2% от участниците в проучването е нараснала корупцията, а според 50.6% - престъпността. Това е драстично увеличение в сравнение с резултатите от анкетата през миналата година, когато процентите са били съответно 46 и 42. Мениджърите на почти всяка втора фирма са убедени, че сивата икономика е голяма, и се оплакват от тежки регулации. Намаление на административния натиск върху бизнеса виждат едва 8.9% от анкетираните.

В същото време продължава да е твърде нисък процентът на отговорилите, че се подобрява достъпът до правосъдие - 11.4% през 2017 г. на фона на 9% година по-рано. Повече от половината анкетирани фирми не намират промяна, а 21.5% са на мнение, че дори е налице влошаване. Сред институциите най-одобрявана е работата на омбудсмана, а най-зле се справя Народното събрание.

Песимистични са настроенията и за бизнес средата през следващата година. 75% от фирмите прогнозират ръст в цените на тока. Нарастване на фискалната тежест - по-високи данъци, такси и осигуровки, очакват 68%. Поскъпване ще има и за бизнес кредитите. Ще растат цените на суровините, нужни за различни видове производство, смятат фирмите. Въпреки тези прогнози обаче делът на оптимистите за икономическия растеж и за бизнес средата расте двойно, коментира зам.-председателят на камарата Камен Колев.

Около 58% от фирмите смятат, че ще могат да увеличат заплатите на хората си, а 48% от тях прогнозират ръст в обема на производството. Добри са и прогнозите за въвеждането на нови продукти и услуги, намирането на нови пазари.

За поредна година обаче фирмите продължават да страдат от едни и същи проблеми. Около 80.8% от мениджърите казват, че са попадали на некоректни и дори незаконни практики, свързани с провеждането на обществени поръчки. Става въпрос основно за тенденциозно поставени условия в документите, насочени към определена фирма фаворит. Около 88.5% от запитаните пък са се сблъсквали с необективни оценки.

Камен Колев изтъкна, че все още не е прието предложението на БСК в комисиите по оценка на заявленията за обществени поръчки да има представители на браншовете. "Дори и те да нямат право на глас, за нас е важно да има такъв човек, за да проследи как точно се случва процесът по оценка", обясни той. Подизпълнителите също са проблем - това поставя под риск изпълнението и сроковете. Такива случаи има и при санирането, обясни зам.-председателят на БСК.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • глас от народа
  Отговор
  1 09:08  19.12.17
  И още ще се увеличи особено къмного края на четвъртия мандат на ББ през 2025
 • Темида
  Отговор
  2 09:13  19.12.17
  А е била намаляла кога? Божеее имам чуството, че простия народ ако му кажат примерно, че съда в БГ работи и всеки провинил се е наказан справедливо по някоя медия веднага ще повярва!!!!!!!!!! Прост народ!
 • Избирател
  Отговор
  3 09:46  19.12.17
  Ако изкарат още 2-3 мандата Б.Б. И компания ще ликвидират държавата!
 • Гост
  Отговор
  4 09:56  19.12.17
  Как ще са се увеличили? Според Цец.Цач. сме приключили със съдебната реформа. Според Б.Б. даже сме задминали Румъния. Според ВМР за 10та поредна година бележим спад на престъпността с поне 3-4 процента(смех). Цв. Цв. даже няма да го коментирам. Абе чудна държава то туй - Рай неземен, не можеш да го заборавиш. Ама още колко жалеене чака народа докато се усети какви кьорфишеци му пробутват. Вече хората се усещат и си бегат по чужбина, преди да са затрили тях или семейството им.
 • БАЙ СТАМЕН
  Отговор
  5 10:09  19.12.17
  ЕДИНСТВЕНОТО ХУБАВО НЕЩО ОТ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС Е ТОВА,ЧЕ МОЖЕМ ДА ПЪТУВАМЕ БЕЗ ВИЗИ СВОБОДНО........ ТЕЗИ КОИТО ИЗЛЯЗОХА НАВЪН ПРЕДИ 15-17 ГОДИНИ УСПЯХА......СЕГА СЕ НАПЪЛНИ С БЕЖАНЦИ И РАЗНА ДРУГА ПАПЛАЧ,РАБОТА ТРУДНО СЕ НАМИРА,ЕЗИКОВАТА БАРИЕРА Е ПРОБЛЕМ......ВЪРТИМ СЕ В ОМАГЬОСАН КРЪГ И СТАНА КОФТИ...

  Коментиран от #7

 • Юбряяяяяя
  Отговор
  6 15:41  19.12.17
  Айде бе! Не мога да повярвам! Тя отдавна вече не се трае а вие сега откривате че Боко нема мозък щото Тиква има само серсемки!
 • Патриот
  Отговор
  7 00:19  21.12.17

  До коментар #5 от "БАЙ СТАМЕН":

  С 1020 лв семеен доход и днешното здравеопазване и образование иди пътувай до чужбина с двама ученика в къщи. Всеки месец на родителските срещи "Добър ден! дайте 50-60лв", а храна, горива, ток, дрехи, топло, ами газчица на колата. М..ната му на българското семейство! Важно е бежанците и тъмнозелените да са добре.

Напиши коментар:


Публикувай