1 435 3

Д-р Петров: Ето кой въведе мораториума на лекарствата

Други хора диктуват какво се случва в НЗОК

Венцислав Михайлов

Всички се изказаха за мораториума, а от Здравната каса никой не взима решение. Идеята е на д-р Галя Кондева, Жени Начева, заместник - министър на здравеопазването и проф. Камен Плочев. Тези хора сега мълчат, а други се изказват. Когато това отиде в парламента, вече имаше друг министър. Голяма част не искаха, но щеше да излезе, че бламират току - що поставен министър. Надявам се, че министър Ананиев също е бил подведен по този въпрос.

Това каза в "Денят започва" по БНТ д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК, който бе освободен от своя пост вчера.

За мораториума той каза, че хората, които са го лансирали, трябва да излязат с имената си, а не да мълчат и че по-скоро го притеснява начинът, по който е въведен. Според него сред тези молекули има поне четири с по-добър ефект и по-евтини.

Бяха ми предложени четири варианта, за да напусна, поради това, че проф. Камен Плочев не иска да работи с мен.

Първоначално се озадачих, но като видях каква е ситуацията в касата и напуснах. В един момент реших, че няма смисъл. Реших, че съм притеснен от неспособността на управителя да навлезе реално в материята и според мен други хора диктуват какво се случва в НЗОК, кадруват, пишат различни неща. Пробутват ги на управителя и той подписва, затова подуправителят пречи.

"Всички материали - болнични бюджети, лекарства, минават през мен и аз виждам какво става. Може би това е причината да намекна , че това е по настояване на предишното ръководство на министерството", заяви бившият подуправител на НЗОК Димитър Петров.

Д-р Петров заяви, че се притеснява какво се прави по отношение на лекарствата и националния рамков договор. За това защо касата не може да контролира разходите на болниците, на лекарства и бюджетите той каза, че има проблеми с обективни фактори, но има и субективни. По думите му нещата не са чак толкова трагични.

Според него новите лекарства удължават живота, но и терапията, но и това е целта на лечението. С тези лекарства, разходите ще продължат да растат, каза още д-р Петров.

Третият проблем е с контрола и начина, по който се отпускат тези лекарства.

Д-р Петров заяви, че в момента вървят преговори за отстъпки над 160 млн. лв , които тази година трябва да събере касата, но според него, по начина, по който се водят, ще бъдат много по-малко.

Привърженик съм на мерките, които махат предпоставките за тези преразходи. Чисто административен контрол има своите граници и медицински трудно се осъществява от касата. Там няма лица, които да контролират ефективно по-високо квалифицирани от тях. Сред тях са полуавтоматизираните системи, които касаят, освен преразход и въздействие върху паралелен експорт, каза Димитър Петров.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • един
  Отговор
  1 16:16  19.12.17
  Дрън, дрън, Ганке ле, дрън байовата! От пусто в празно! Новината беше сензация, предизвика възмущение, негодувание, и някаква надежда, че виновните ще бъдат наказани, както подобава, и нещата ще влязат в някакви релси. Напоследък обаче се мълчи, споменава се за някакви глобички, излизат едни нещастни пациенти и те не знаят какво точно искат. Поредното потулване на едно чудовищно престъпление, а именно - ЛИШАВАНЕ НА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩИ ЛЕКАРСТВА! Някакъв сириец, някакви нашенци, анонимни, някакво НИЩО!
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  2 17:53  19.12.17
  Знанието не всякога е полезно Разбрах я тази хитрост най накрая - колкото по-малко, всъщност зная, как правят политика и салам, толкоз по спокойно спя и ям.
 • всичко е далавера в България
  Отговор
  3 15:41  21.12.17
  Не е възможно толкова да е болен един народ както сме ние!!! Има нещо и то е мълчанието на инфекционистите, за да може след години от неизлекувани инфекции да сте само по болници, операции, манипулации и постоянно на хапчета за да ви потдържат а не да ви лекуват!!! А ония от горе само се карат за повече пари за лекарства уж мислят за хората!!! Всички са обвързани към производителите на лекарства и правят луди далавери, милиарди! Не ние сме глупав народ, нас ни оставят да се разболяваме без да разбереме, зашото ние не се интересуваме за здравето си и не четеме за симптоми на болести а само слушаме нашите лекари с фалшиви дипломи и на процент от изсписаните лекарства или екзотични почивки! Има едни костюмари, където обикалят по кабинетите и им вкарват офертите!

Напиши коментар:


Публикувай