1 345 0

Проверете гумите при голямото пътуване по празниците (СНИМКИ)

Зимните гуми имат нужда от повече налягане

Венцислав Михайлов

Коледните празници са натоварен период за много шофьори от гледна точка на пътуванията. Преди да тръгнете на път, особено зимата, убедете се, че гумите ви са в добро състояние. Водачите трябва да са сигурни, че гумите на автомобила отговарят адекватно на метеорологичната обстановка.

Автомобилните гуми постепенно изпускат въздуха, което изисква периодично напомпване. Налягането им изисква специално внимание през зимните месеци. Автомобилните производители препоръчват определено налягане, но често пъти не обозначават нуждата от по-високо налягане през зимата.

„Температурните вариации се отразяват на налягането в гумите. Спад от 10 градуса понижава налягането в гумите с 0.1 бара. Именно поради тази причина препоръчваме да помпате гумите през зимата с 0.2 бара над препоръчаното от производителя,“ съветва Мати Мори, мениджър Техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres.

Мори също така препоръчва да проверяваме налягането в гумите, когато те са студени, тъй като при движение те винаги показват по-високо налягане. Правилното налягане в гумите има огромно влияние върху поведението на автомобила и износването на гумите. Ниското налягане в гумите намалява безопасността като увеличава спирачната дистанция и влошава поведението в завоите, а гумата става по-лесна за пробиване. Не забравяйте и поддръжката на резервната гума – бъдете сигурни, че ако ви се наложи да я използвате, тя е в оптимална кондиция и с правилно налягане.

Когато товарите колата си, трябва да поставите най-тежките товари в долната част и да закрепите или да поддържате всички насипни предмети, така че те да не излетят при внезапно спиране. По-голямата маса изисква повече сила; следователно, когато шофирате в завой или върху хлъзгави повърхности, трябва да имате предвид, че напълно натоварен автомобил спира и се управлява по-трудно от празния.

Проверка на зимните гуми:

Проверявайте налягането на гумите на всеки няколко седмици. То оказва голямо влияние върху комфорта при шофиране и износването на гумите. Поддържайте налягането на гумите 0,2 бара по-високо през зимата

Измервайте дълбочината на протектора няколко пъти на сезон. Ако дълбочината на протектора е под 4 милиметра, е време да смените гумите

Проверете възрастта на гумата. Животът на гумите продължава приблизително 6 години при активна употреба. След като гумите са навършили 10 години, те вече не трябва да се използват. Гуменото съединение се втвърдява с възрастта, като по този начин намалява сцеплението.

България


Напиши коментар:


Публикувай