444 2

Правата на българите във Великобритания са гарантирани (ВИДЕО + СНИМКИ)

Сътрудничеството е нужно да включва борбата срещу тероризма, отбраната и сигурността

Венцислав Михайлов

Българското председателство е изключително важно за Брекзит, защото в следващите шест месеца постигнатото споразумение трябва да се превърне в договор за напускането на Великобритания и ние трябва да бъдем добър тандем. Това посочи пред главния преговарящ за излизането на Обединеното кралство от ЕС Мишел Барние. Той днес е на посещение в България.

Пожизнено са гарантирани правата на българите, които вече са във Великобритания. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с Мишел Барние в Министерски съвет.

Постигнатото споразумение с Лондон в първия етап от преговорите за Брекзит гарантира правата на българите във Великобритания и на британците в България. Това увери главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние.

"Съвместно постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор след няколко месеца", посочи Барние.

Споразумението включва правото на българите да пребивават във Великобритания, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, както и правото да се събират със семействата си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук в България, допълни главният преговарящ.

Важни са разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. Трябва да развиваме и сътрудничество във въздухоплаването, в правосъдието и за стабилността на нашия континент, посочи той. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка, подчерта Барние.

Барние и Борисов са обсъждали и бюджета на Европейския съюз след Брекзит, когато в хазната в Брюксел ще влизат по 10 милиарда евро по-малко всяка година.

"И както винаги с оптимизъм завършвам. Надявам се Великобритания да се завърне в ЕС, но това е само оптимизъм", посочи българският премиер.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Лопатата
    Отговор
    1 14:50  19.12.17
    За кликата у нас е жизненоважно българите в чужбина да не се завръщат, защото притежават достатъчен нравствен и интелектуален капацитет да управляват България. Затова Бойко ще направи всичко възможно тези 100 000+ българи във Великобритания да си седят там и само да захранват с пари, без да ползват мизерната социална система .
  • 2 15:37  19.12.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай