751 9

Окончателно: Тома Белев управлява незаконно Асоциация на парковете в България

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател

Мария Атанасова

Тома Белев управлява незаконно Асоциацията на парковете в България (АПБ). Това е видно от решение на Софийски градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд, което не е обжалвано от самия Белев и е влязло окончателно в сила. БТА научи, че бившият управител на природен парк „Витоша“ не е внесъл таксата за обжалване на решението пред Върховния касационен съд и след изтичане на сроковете е влязло в сила постановеното от предишните две инстанции.

Така, официално е потвърдено, че от 2008 година до днес Тома Белев е управлявал незаконно АПБ.

АПБ е създадена през 2003 година от осем дирекции на държавни природни паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията, се състои от Дирекциите на парковете, където са представени от съответните директори. Те избират Белев за председател, защото към онзи момент той е директор на Природен парк „Витоша”, а не в качеството му на физическо лице.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател. Такова събрание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година, Белев е освободен като директор на ПП „Витоша”, след проведен конкурс. Това автоматично означава, че той няма право да представлява Асоциацията, защото дотогава е бил председател в качеството си на директор на ПП „Витоша”.

През 2014 година, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира свикване на Общо събрание, за да подмени Устава, като целта е, да се вкарат 15 физически лица, с което се променя съотношението при гласуване в полза на хората на Белев. Чрез тази промяна, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията използвайки гласовете на своите приближени. Именно това Общо събрание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на ПП „Витоша”, са отменени от съдебните състави.

От създаването си през 2003 година досега Асоциацията на парковете изпълнява десетки проекти, като същевременно закупува значителен брой имоти в различни области от страната.

Понастоящем Асоциация на парковете в България е бенефициент по проект на Българско-швейцарската програма за сътрудничество на стойност 4.7 млн. швейцарски франка. През годините АПБ се оказа, че е най-големият жалбоподател срещу решения на Министерството на околната среда и водите. Тоест държавните директори на паркове оспорват решения на ведомството. Този абсурд продължава почти 15 години.

Решението на СГС, потвърдено от САС и необжалвано пред ВКС, окончателно лишава Тома Белев от представителна власт. Това поражда редица правни последици, които касаят представителството на неправителствената организация понастоящем и през годините. Следствие на нелегитимното представителство, решения и действия на организацията също ще бъдат обявени като нелегитимни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ББ5
  Отговор
  1 09:52  20.12.17
  НАКРАЯ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ ТОЗИ ИДИОТ УМИШЛЕНО ВРЕДИ НА ЗИМНИТЕ СПОРТОВЕ У НАС И НАИСТИНА Е ПЛАТЕН ОТ ЗАПАДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
 • Будалата
  Отговор
  2 09:57  20.12.17
  Явно не пречи много иначе досега да са му изяли житото.
 • Све
  Отговор
  3 11:55  20.12.17
  Всъщност той не се различава много от политиците ни. ОСВЕН ДА ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕ ВТОРАТА НАЙ-ВАЖНА ФУНКЦИЯ Е ДА РУШАТ ДЪРЖАВАТА
 • Иглика
  Отговор
  4 12:17  20.12.17
  Всяка дума му е ллъжа, всяка крачка - незаконна!

 • Петър
  Отговор
  5 17:19  20.12.17
  Тома Белев плаче за затвор с подобни измами!
 • Васил
  Отговор
  6 17:59  20.12.17
  Томата си е доказан и изпечен мошеник, това е сигурно!
 • Тони
  Отговор
  7 22:06  20.12.17
  То на Белев всичко му незаконно. Както и на цялата му групичка.
 • Добър ден
  Отговор
  8 08:22  21.12.17
  Разбира се, че всички действия и решения на организацията трябва да бъде обявени за навалидни. А Тома Белев трябва да понесе последствията за злоупотребите с власт, през годините на самозванец.
 • Каканашева
  Отговор
  9 08:57  21.12.17
  И какво от това. Този човек не спазва законите и не го е еня за тях. Те да си го съдят.

Напиши коментар:


Публикувай