2 166 13

България ще екстрадира в Китай петима уйгури

Хелзинкският комитет защитава задържаните в Любимец младежи

Венцислав Михайлов

България ще екстрадира в Китай петима уйгури. Хелзинкският комитет пък ще обжалва задържането и депортацията им от България.
Това става ясно от съобщение на неправителствената Организация на непредставените нации и народи.

Върховният комисариат на ООН за бежанците и Хелзинкският комитет са предоставили правна помощ и преводачи, но молбата за политическо убежище на петимата уйгури е била отхвърлена.
За тази цел Хелзинкският комитет ще пристъпи към обжалване на отказа за убежище и срещу самото задържане.

Петимата уйгури са преминали границата от Турция през юли в търсене на политическо убежище в Европа. Задържани са от българската полиция и са в ареста в град Любимец.
На 30 ноември представители на китайското посолство в България са разпитвали уйгурите. На 19 декември 2017 г. те са информирани, че молбата им за убежище е отказана.

Уйгурската общност в Китай е силно дискриминирана от китайското правителство и уйгурите са изправени пред задържане, изтезание и риск от смъртни присъди.

От Организация на непредставените нации и народи вече са отправили запитване към първия дипломат на ЕС Фредерика Могерини дали ще окаже натиск над България да не екстрадира уйгурите.
Либералният интернационал също е уведомен за казуса.

Според водещи европейски организации по правата на човека, ако младежите бъдат върнати в Китай, това ще означава тяхната скорошна смърт чрез мъчения в местни затвори.

Подобно нещо вече се случвало многократно в историята и европейски правозащитници призовават българските власти да не позволяват депортирането на младежите в Китай.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 12:30  20.12.17
  Това сигурно са китайските цигани.Да им пратим и нашите.

  Коментиран от #3

 • бобо
  Отговор
  2 12:37  20.12.17
  Всъщност Българските власти трябва да са много добре запознати също така че в Афганистан има законно правителство. И ако уйгурите претендират че са дискриминирани то в Афганистан няма такова нещо и няма основание да им се издават разрешения за пребиваване в България. Ако те не си изправят страната то кой? Хахде всички афганци обратно. Имате си демократично избрано правителство , нямате какво да правите в европа.
 • Дедо Грую
  Отговор
  3 12:45  20.12.17

  До коментар #1 от "бббббб":

  Така да бъде, напълно съгласен! А какво ще кажеш и за хелзинския комитет? Да пратим и тях да ги поуправят? Па и другите подобни нпо - та?
 • гост
  Отговор
  4 13:29  20.12.17
  Чудех се, ако коментиращите бяха на тяхно място и бягат от мъчения и смърт, какво щяха да направят? Ако ги върнем, то взелите това решение трябва да се съдят за убийство!

  Коментиран от #5, #6


 • Знаещ
  Отговор
  5 14:20  20.12.17

  До коментар #4 от "гост":

  Тези които съжаляваш са като нашите цигани приели мюсюлманството. Китайците са принудени да ги карат да ходят на училище и да забраняват на жените да се забулват. “ Китай въвежда нови ограничения в Синдзян-уйгурския автономен регион като част от кампания срещу ислямския екстремизъм, съобщава БиБиСи. Рестрикциите включват забрана на "ненормално" дълга брада, носене на мюсюлмански воал на обществени места ...... Ройтерс разкрива още няколко забрани от новия закон: жителите на района трябва да изпращат децата си на училище; да спазват политиките за семейно планиране; да не унищожават документи и да не сключват брак само в съответствие с религиозните обреди.”
 • Пеньо
  Отговор
  6 14:28  20.12.17

  До коментар #4 от "гост":

  Ами кано ти е толкова жал вземиги у вас. Тогава да казваш колко си човечен. Май толерантнотта ти е отровила съзнаниено.

  Коментиран от #8

 • 7 14:30  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Петко
  Отговор
  8 14:32  20.12.17

  До коментар #6 от "Пеньо":

  Не, бе умник. Може да е от хелзинското комитет. Затова така приказнува.
 • гост от коментар 4
  Отговор
  9 15:33  20.12.17
  хахаха Явно сте не по- възрастни от 16 години...
 • история
  Отговор
  10 16:44  20.12.17
  според по стара версия на нашата история , това племе е родствено с прабългарите и заедно са стигали до Китай. И Волжка България е била мюсюлманска , но са българи.

  Коментиран от #11

 • Петко
  Отговор
  11 17:27  20.12.17

  До коментар #10 от "история":

  Уйгурите нямат нищо общо с нас българите. Те са тюрки. Това че завършват на "гури" не ги прави българи. Чувал ли си за омоними? Еднакво звучене - различно понятие.Пример ПАРА едното е напр. пара от вода, другото - пари, кинти. А Волжска България е станала мюсюлманска, след като е била пренаселена с тюркски племена като федерати и е бил приет като официален език тюркския. Сега потомците на тези тюрки умрат да се наричат българи. Тези българи, които не са били съгласни с езиковата и религиозна реформи, масово са се изселили на север и са положили основата на руската държавност. Българите никога не сме стигали до Китай. С Китай са граничили монголи и тюрки.

  Коментиран от #13

 • Петко
  Отговор
  12 17:32  20.12.17
  Забравих да допълня : Монголите и тюрките са НОМАДИ, а ние българите никога не сме били такива.
 • Севар
  Отговор
  13 19:57  20.12.17

  До коментар #11 от "Петко":

  Там сме живели преди около 3 хиляди години - Балхара , Балх или Бактрия , както я е писал летописецът на Александър Македонски . Дори в китайските летописи пише за Българския цар , отишъл на рожден ден на китайския . Пише , че е пръв между първите и се описват невижданите подаръци . Също е имало доста стълкновения м-у двете държави тъй като ние не сме искали да им продаваме ,,небесни коне,, както са ги наричали и китайците са се мъчили чрез малки нападения да се снабдяват с тях . Още много може да се каже по този въпрос , но ме намързява да пиша .

Напиши коментар:


Публикувай