1 679 5

Жалба на украинска фирма блокира ремонта на българските МиГ-29

Няма да има и договор за нови кораби

Венцислав Михайлов

Украинската държавна компания „Укроборонпром“ от холдинг „Украинмаш“ внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решение №129 на Министерството на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29.

Това обявиха от министерството на отбраната.

Съгласно това решение се осигуряваше поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29 за срок от 4 г., срещу сума 82 млн. лв. Министерството на отбраната избра процедура на пряко договаряне с РСК „МиГ“, защото руското дружество единствено притежава лиценз, произвежда оригинални резервни части и разполага със способности да ремонтира и удължава експлоатацията на изтребителите МиГ-29.

В резултат на жалбата на украинската държавна компания и блокираната процедура на практика се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация. Предвидените средства се връщат в държавния бюджет като ще бъдат необходими минимум 3 - 4 месеца за осигуряване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети. Жалбата е внесена без платена такса, което подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата.

Междувременно в 09.00 часа днес, 20 декември, беше депозирано писмо в Министерство на отбраната, с което МТГ „Делфин“ съобщава, че се оттегля от преговорите и подписването на договора за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“. Като основен мотив за оттегляне „Делфин“ сочи реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки. Още тогава беше известно, че в резултат на това решение на Народното събрание сума от 820 млн. лв., реално се намалява със 164 млн. лв. Именно това решение беше и основната причина няколко чуждестранни компании, заявили интерес към проекта, да се оттеглят и да не участват в процедурата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 13:01  20.12.17
  Няма такса ,няма разглеждане на жалбата.
 • Гербераси долни
  Отговор
  2 13:04  20.12.17
  Поредната схема ,някой си чака комисионните под масата .
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  3 13:55  20.12.17
  Те на това му се казва "приятели" и "партньори". Ще прецакаме "другарчето", само и само да е напук на Русия. Само дето Русия я боли шмайзера, пък ние оставаме без изтребителна авиация. Да ви "имам" "партньорите. После, що българите обичали руснаците. Ми щото, като кажат нещо и го правят.
 • СИЧКО В УКРАЙНА СЕ РЕЖЕ
  Отговор
  4 15:28  20.12.17
  На СКРАП КЪТ У НАС. САМО БОНБОНЕНАТА ФАБРИКА НА ПРЕЗИДЕНТА ПОРОШЕНКО Е ЦВЕТУЩА.
 • Мммм
  Отговор
  5 17:54  20.12.17
  Каква е връзката на украинската държавна компания с договора с руската МАПО МиГ и България, аз ли нещо пропускам или има задкулисни игри с цел облаги? Не е ли договор между България и Русия ремонт и поддръжка на самолетите ни?

Напиши коментар:


Публикувай