949 10

Легендите ни в спорта: Губим милиарди заради шепа псевдо-еколози

Олимпийски и световни шампиони с отворено писмо до премиера

Константин Карагьозов

Олимпийски и световни шампиони, както и единственият носител на световната купа в зимните спортове Радослав Янков, се подписаха под отворено писмо до премиера Бойко Борисов и членовете на неговия кабинет в подкрепа на развитието на българския спорт и зимен туризъм. Обръщението бе заведено тази сутрин в деловодството на Министерския съвет.

Желанието на известните български спортисти е да бъде спряна войната на шепа „псевдо-еколози” срещу българския спорт и зимен туризъм.

Ето какво пишат те:

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми г-да и г-жи Министри,

С огромно притеснениe и разочарование наблюдаваме войната на шепа псевдо-еколози срещу българския спорт и зимен туризъм. Тази война нанася не само огромни щети върху обществото и икономиката, но и прераства в международен позор за България.

Когато държавата ни прахосва 250 милиона лева по безсмислени екологични проекти, тя не губи просто 250 милиона лева. Тя губи милиарди, защото захранваните с тези пари шепа псевдо-еколози блокират развитието на целия зимен спорт, туризъм и индустрия.

Как може пет псевдо-еколози да държат десет правителства, стотици кметове и цял народ за заложници?

Как може за българския ски спорт да се отделят по-малко пари, отколкото за развъждане на лалугери и броене на гъски? Как може „екологична” организация с четири члена да спира проекти за милиарди в спорта, туризма, промишлеността и транспорта?

Ако псевдо-еколозите ще ни пишат законите, ще ни управляват туризма, ще ни спират спорта, ще ни строят магистралите, ще решават кой бизнес да съшествува и ще са последна инстанция в държавата....

Г-н Министър-председател и г-да и г-жи Министри,

Ние сме хора обиколили целия свят. Често на връщане към България носихме медали, купи и отличия. Играехме за България. Борихме се за България. Със сърце за своята родина, която след това отвръщаше с хилядократно повече любов.

Но никъде по света не сме виждали цирк като този в момента. Цирк, който вие наричате „екология”. Но няма нищо общо с истинската екология.

Това е рекет и държавно-финансиран лобизъм срещу самата държава. Това е престъпление срещу нашия народ. Това е подигравка с вас като управляващи.

Ние казваме „СТИГА!”.

Спрете това безумие.

Действайте решително.

Ние сме с вас.

Сред подписалите писмото са Стефка Костадинова (олимпийски шампион), Боян Радев (двукратен олимпийски шампион), Петър Попангелов (скиор №1 на България), Екатерина Дафовска (олимпийски шампион), Любо Ганев (легенда във волейбола), Димо Тонев (легенда във волейбола), Илияна Раева (световна шампионка по художествена гимнастика, президент на БФХГ), Наско Сираков (бронзов медалист от световното по футбол САЩ 94), Мария Гроздева (двукратна олимпийска шампионка), Весела Лечева (носител на сребърен медал от олимпиада), Александра Жекова (трикратна победителка в стартове за Световната купа по сноуборд, носителка на Европейската купа), Виктор Жеков (треньор на Сани Жекова), Ина Ананиева (треньор на ансамбъла по художествена гимнастика), Владо Николов (волейболист, мъж на годината 2015), Алберт Попов (национал по ски), Симеон Щерев (световен шампион по борба, бронзов медалист от олимпиада), Станка Златева (5-кратна световна шампионка по борба, двукратна сребърна медалистка от олимпиади), Пепа Мицева (най-добрата българска скиорка за всички времена), Йорданка Благоева (носителка на сребърен и бронзов медал от лятна олимпиада), Здравка Йорданова (олимпийски шампион), Петър Стойчев (световен шампион и 9-кратен носител на световната купа по плувен маратон), Ваня Гешева (олимпийски шампион), Димитър Бебратов (7-кратен носител на приза Футболист на годината), Лъчезар Танев (водещ футболен мениджър) и др.

Футболният мениджър Лъчезар Танев написа и коментар към писмото:

"Уважаеми г-да Министри,

Моля Ви, обърнете сериозно внимание на това писмо, подписано преди време от редица известни наши спортисти с ясна и точна позиция. Всички ние разчитаме, че и Вие ще имате същата ясна и точна позиция, както и визия за развитието на зимния спорт и туризъм в България. Държавнически харектер и мъдрост се проявяват в такива моменти на взимане на решение. Моля Ви, подкрепете истинските неща, за да има просперитет в спорта, туризма и поминъка в планинските региони.

С уважение,
Лъчезар Танев
Почетен гражданин на гр. Чепеларе".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хаха
  Отговор
  1 18:06  20.12.17
  Кой губи тези милиарди ? Аз не! И комшията не, само територията намалява....
 • ххх
  Отговор
  2 18:20  20.12.17
  След като има кой да плаща,ще има и кой да вика, всеизвестно е че тези"зелени"се спонсорират отвън,нека им спрат парите и"рева" ще спре.
 • 3 18:25  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Kcaniba
  Отговор
  4 18:43  20.12.17
  Еколозите са изнудвачи по цял свят.Спират проект и като им платят оттеглят жалбата.

 • +-+-+-
  Отговор
  5 19:25  20.12.17
  Губим милиарди от неплатени данъци
 • Браво
  Отговор
  6 21:30  20.12.17
  А дано ги чуе някой тези хора. И не само Банско, Чепеларе а и Витоша да я оправят че е срам и позор единствената столица в Европа със ски зона и тя да не се развива и да запада.
 • Патриот
  Отговор
  7 00:15  21.12.17
  Ние не губим нищо. Губят определени хора, които искат да унищожат природата и да трупат милиарди без да влиза лв в хазната, както става с черноморието(справка Валери Симеонов). Цялото е на такива почети бизнесмени като Маргините, Маджо, ВИС, Митьо Очите и т.н. Държавата не губи нищо. Евенутално ще загуби прирората аз да може определен тип да почне да прави милиони печалба годишно.
 • селянин от обеля
  Отговор
  8 09:08  21.12.17
  Къде са зелените, че не ги виждам , защо не спират поголовната сеч в планината а само там където ще се изграждат лифтове или писти?
 • ABSYSK
  Отговор
  9 11:22  22.12.17
  Колкото те са еколози,толкова и вие сте легенди ! Всички гледат ,,келепира".На никой не му дреме за природата!
 • JPower
  Отговор
  10 23:25  22.12.17
  Екология-митология. Всичко е цирк. Направете писти Мисти , хотели,барове и т.н. пък нека заплатата да си е 500лв. Българина да чисти кенефи и чинии в чужбина,а чужденците да си правят кефа в България...пък ""бизнесмени" с основно образование,да спечели милиони от един сезон. Миииии,не ме интересуват ски спортта в България,дали ще се развива. Карам ски,ноооо.,...за обикновените българи, нищооооо

Напиши коментар:


Публикувай