450 3

Мораториумът върху новите лекарства падна

Решението на парламента бе единодушно

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Парламентът отмени мораториума върху нови лекарства в бюджета на НЗОК за 2018 година. Отпадането бе прието единодушно с 192 гласа „за".

Така народните представители отмениха Параграф 6 от Преходните и Заключителни разпоредби, според който НЗОК през 2018 година няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, с изключение на генерични и биоподобни лекарствени продукти.

Законопроектът беше внесен от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Албена Найденова и Волен Сидеров на 20.12.2017 г. Той беше гласуван на първо и второ четене в днешното пленарно заседание на депутатите.

Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за заплащане на новите лекарствени продукти е около 50 млн. лева. Законът за бюджета на НЗОК ще влезе в сила от 1 януари 2018 година.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 11:19  21.12.17
  Добре де, защо този маниер на поведение на управление на ГЕРБ толкова много ме дразни?! Предлагат някаква промяна, ако обществото реагира - дават заден ход. Ако ли не - давай да върви! Абе госпожи и господа "експерти", не правите ли проучвания за резултата от предлаганите от Вас промени?! Това управление на проба-грешка, на екперименти с обществото, не говори за експертно управление! Ето, затова нямате подкрепата ми!
 • Кики
  Отговор
  2 12:45  21.12.17
  Срам и резил Цветанов за посмешиште станахте.
 • Лопатата
  Отговор
  3 13:48  21.12.17
  Мораториумът не е паднал, а царят на глупците нареди на ансамбъла на идиотите да го отменят. Понеже го е страх от протести по време на европредседателството, които могат да секнат кранчето на любимата напитка на неомутрите в България - Еврофондовете.

Напиши коментар:


Публикувай