362 4

Карта ще показва пешеходните пътеки по републиканските пътища

Снимка: МРРБ
Снимка: МРРБ
Венцислав Михайлов

Съвместно с областните управления на Министерството на вътрешните работи ще направим проверка на пешеходните пътеки във всички 265 общини страната. Тя ще е само за населените места, защото по републиканските пътища такава тече вече втора седмица.

Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Валентин Радев, във връзка със зачестилите пътно-транспортни произшествия на пешеходни пътеки. Общонационалната проверка на всички пешеходни пътеки в страната е по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

До два месеца се очаква пешеходните пътеки по републиканските пътища да бъдат описани. „Убеден съм, че картата, която ще направим, ще даде цялостна представа не само за финансовите нужди за полагане на пешеходни пътеки, но и и за това как представителите на местната власт изпълняват нормативните изисквания за осигуряването на безопасно придвижване по общинските пътища“, каза по време на брифинга регионалният министър Николай Нанков. По думите му в момента няма синхронизация между изискванията за пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа и тези в урбанизираните територии.

„Съгласно Наредба № 2 за маркировката по пътищата пешеходните пътеки в населените места са с по-занижени изисквания“, обясни министърът и съобщи, че все повече зачестяват случаите на пешеходни пътеки в страната, които са с недопустимо, съгласно нормативните изисквания, цветово изписване и дори с недопустими елементи.

Според регионалния министър на база констатираните пропуски за поддръжка на пешеходните пътеки Законът за пътищата може да бъде актуализиран в частта административни санкции.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Граф Монте Христо
  Отговор
  1 13:28  21.12.17
  В София пешеходните пътеки са през 30 метра. Задръстванията са зловещи! Не може да се диша, дробовете ни са пълни с мърсотия от газовете. Фандъкова откакто е кмет на София, градът заприлича на ''пешеходна зебра''... Автомобилите са над 2 милиона, а градът е проектиран за максимум 300 000 коли.
 • Лопатата
  Отговор
  2 13:58  21.12.17
  Карта на пешеходните пътеки по републиканските пътища може да се нарисува върху асо пика за 5 минути - пешеходни пътеки, отговарящи на всички изисквания за безопасност, почти липсват. А чиновниците в МРРБ да не ги описват, гледайки в Гугъл от офиса си, а като ги преминават, бутайки детска количка.
 • Бенц
  Отговор
  3 14:36  21.12.17
  То пари за боя и лампи няма те карта щели да правят😂😂😂😂😂
 • Колю
  Отговор
  4 08:03  24.12.17
  Карах камиона през Синдел. Такова чудо не бях виждал. 2 ЖП прелеза и 7 бабуни . Едната си е саморъчна от бетон. Две са на завой и между тях никаква видимост. Следващите две на прав участък без абсолютно никаква боя за означение и събиращи вода една педя помежду си. Сега е лед. Това е на около 700 метра включващи завои и един мост над дере с река. Всичко това е направено за опазване на националното ни богатство -циганската махала. Пътя е връзка магистрала през Девня към Старо оряхово и за Бургас. Да не минаваш през трафика на Варна ,но май ще си по-добре там. След Синдел започват естествените фиорди и скокове на село Юнак и следва ремонта на пътя през Долен чифлик. Дано там спрат да ровят малко през зимата.

Напиши коментар:


Публикувай