Last news in Fakti

31 Декември, 2017 08:00 30 046 30

ЧЕЗ: Духалка и бойлер помпат сметката за ток

  • чез-
  • сметка-
  • ток-
  • духалка

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия

„ЧЕЗ Електро България“ АД призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни. Подготовката за празниците води до значително повишаване на консумацията на ток. Включването на повече и за по-дълго време на електрически уреди за отопление, приготвяне и съхранение на храна, осветление и украса през този период, ще се отрази и върху размера на месечните фактури.

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия. Използването на енергийно спестяващи уреди може да намали сметките с до 30%. Битовите клиенти трябва да имат предвид, че ползването на 6 крушки от по 50 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие ще добави към месечната им сметка близо 12,00 лв. Готварска печка с мощност 3 КW, използвана ежедневно по 2 часа през 30 дни в месеца, ще изразходи 39,60 лв. от семейния бюджет. Печка за отопление тип „духалка“ с мощност 2 КW ще допълни още 66,00 лв., ако работи по 5 часа дневно. Бойлер с мощност на нагревателя 2 КW изразходва 52,80 лв. за месец при работа по 4 часа на ден. Ако пералнята се използва три пъти седмично по 1,5 часа при 60 градуса, това ще струва на домакинството 7,92 лв.

Няколко лесни за прилагане мерки за енергийна ефективност могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия без да нарушат спокойствието и уюта на домакинството. Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%. Толкова спестява и понижаването на температурата на нагревателя на бойлера от 70 на 60 градуса. Ако се използва и таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа, положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%. Използването на остатъчната топлина на фурната с изключването й 10 минути преди края на времето за готвене, ще спести до 20% от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа. При готвене с капак и използване в максимална степен на тенджери под налягане се постига икономия на електроенергия до 20%. Много потребители смятат, че малките зарядни устройства за комуникационна техника не са сериозен консуматор на електроенергия, но включени в контакта постоянно, те допълват месечната сметка с близо 16,00 лв.

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите, че е важно при по-дълго отсъствие да изключват уредите от електрическите контакти. Включените в контакта уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност и реално не се ползват. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка с до 5% и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълнибглупости

    50 5 Отговор
    Това е монопо който си прави каквото си пожелае с цените
  • 2 Аритметик Добрев

    54 5 Отговор
    Духалките са заробили много хора, една духалка харчи 2000вата , един климатик със същата сила харчи 300-500вата, за едно и също количество топлина 4 пъти по малък разход, а на края месечните сметки - духалка 250лв, климатик 40-50лв

    Коментиран от #6, #9

  • 3 дедо Влайчо

    56 5 Отговор
    ДемоКРАД, коза и МОНОПОЛИСТ наяждане НЯМАТ каквито и локуми да ви разтягат.А ние питаме-ще има ли последствия за тези които слючиха неизгодни договори и продадоха България на чужди фирми и монополисти продадоха и се опитват наново да продават полезните и изкопаеми вода суровини и каквото се сетите ще има ли, ха дано но надали но ВИДОВ ден ще дойде и за тях рано или късно !
  • 4 факт

    71 4 Отговор
    ВЪПРОСА НЕ Е КОЛКО ТОК ХАРЧИ, А ЦЕНАТА НА ТОКА И ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА
  • 5 Антон 1

    36 3 Отговор
    Аз не разбрах !
    Зарядното за телефона , ако е в контакта , когато телефонна не се зарежда , харчи ли 16 лв. на месец ?
  • 6 Патриот

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "Аритметик Добрев":

    Аритметик Добрев, при условие че разликата в консумирана енергия 4 пъти такава тряба да бъде и при цените.
    И ооще нещо: Как така една духалка 2 киловата харчи повече от един конвектор/маслен радиатор/кварцов уред с мощност два кировата?
    Не са ли винаги два кироватите? ДА не говорим, че има бойлери по два киловата?
    Истината:Духалката харчи много ток. Този мит е насаден в обществото за да продъжвата безкрйните надписвания на електроенергия както по възможност "убиването" на този уред отоплителна печка. Защо да го убиват? Защото са евтини. Всеки знае, че най-евтините такива печки могат да се купят под 20лв., т.е. търговецът не може да сложи голяма надценка ако иска да е продаваем. Няма как на уред от 18лв(примерно) да му сложиш1лв надценка, защото в отстрещният магазин същият уред, но с друг цвят и малко по-различна форма струва 5лв по-малко. Няма кой да дойде да го купи. Не така стои положението при скъпите електроуреди. Аз лично имам конвектора Адакс за по 300-тина лева всеки. Нали се сещате, че там надценката щее доста повече от 13лв, общо взето обаче при сходна мощност на духалките консумацията ще е същата.
    Няма как два киловата от конвектор адакс да топлят повече от 2 киловата от нонейм духалка. Елементарна физика!
    Разлика има само от климатик/термопомпа до конвектор/ДУХАЛКА/кварцови печки/маслени радиатори/електически камини и т.н. Заради различнит принципи на действие.

    И другото Конвектор Адакс няма как да бъде суперефективен и да бъде нещо пов

    Коментиран от #11, #20

  • 7 Берцелиус

    25 5 Отговор
    "през зимата с 1 градус надолу, може да понижи сметката за ток с 10%. А ако намаля с 5 градуса - 50% ли ще е ? Уха !
  • 8 Патриот

    10 5 Отговор
    ... да бъде нещо повече от български конвектор. Няма как за целият си живот да избие 2-3 пъти по-високта си цена.
    Просто тази горница на цената отива за реклама - "мека топлина" и т.н.
  • 9 Гост

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "Аритметик Добрев":

    4 към 1 ако навън е плюс 10. При минус 15 е едно към едно. По надолу от минус 15 климатика замръзва а духалката си работи.

    Коментиран от #22

  • 10 отговор

    44 5 Отговор
    След падането на Тодор Живков започна преход към демокрация, който май у нас никога няма да свърши. Започна тормоз с режим на тока и водата с дефицит на хранителни продукти, някакви потребителски кошници, засилена престъпност, липса на полицаи, които да я озаптят, листовки по пощенските кутии как да се предпазваме сами, като предимно разчитаме на съседите си, накратко - тормоз, тормоз и пак тормоз! Сменяха се някакви правителства ту червени, ту лилави, ту уж сини, а народът от щастие, че се е отървал от някакъв режим, скачаше по площадите. Глупост, но извинена, еуфория и така нататък. Минаха десетилетия - и пак същото. Пестете, много харчите, мислете, пазете се от престъпниците! В същото време ние ще увеличим заплатите на полицаите. Ама били хващани в различни престъпления! Нищо, те са полицаи, заслужават да лапат до насита! А вие му мислете! Малко сте, намалявате, но това не ви пречи да харчите прекалено много!!! А тези, които се спасиха извън границите на уникалната ни държавица, ще ги върнем, на нас работници ни трябват, ако може без да им плащаме! Могат да се кажат още много неща, но просто не си заслужава! Надежда всяка тука оставете!
  • 11 Аритметик Добрев

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    Само климатикът отделя 4 части топлина и харчи 1, другите ел.уреди отделят 4 - харчат4, - едно помещение 30 кв.м отоплено с климатик на 20градуса този декември сметката е 100лв, с духалка отива към 300, с маслен радиатор към 250, но климатик се регулира и реално като те няма си подържа 15градуса, духалката не може да се остави

    Коментиран от #14

  • 12 Бесен Язовец

    40 6 Отговор
    Малка държава, като нашата с наследената енергетика от 89-та и избягалото население и закритите фабрики в последствие МОЖЕШЕ да се къпе в почти безплатна ел. енергия... ама уви. Подариха ТЕЦ-овете и ЕРП-тата на чужди фирми, заложиха в закона тия чужди фирми да си влияят спокойно на цената на тока, затвориха почти целия АЕЦ и саботираха строителството на новия такъв. Та да светнахме! Иначе не духалките помпат сметките за ток зимата, защото не всеки се топли с духалка, но всеки има много по-висока сметка. Големите кражби и загуби на ел. енергия се разпределят равномерно по редовните платци, това е целия тънък момент. Тъжното е, че хората са толкова прости, че не знаят реалното състояние на енергетиката ни. Не знаят и какъв капацитет е имала през 80-те и какво реално е откраднато от нас 90-те. А то е много. Затова хората тук си заслужават всичко, което им се случва!Заслужават си чужди дружества да им източват парите за нищо, а те да носят последиците от евентуална авария в АЕЦ-а. Професионалният роб.
  • 13 клм

    18 1 Отговор
    споко, в ада е топло !!!
  • 14 Патриот

    8 18 Отговор

    До коментар #11 от "Аритметик Добрев":

    Виждам, че се правиш на интелигент!
    Би ли обяснил как климатика харчи 1 еденица енергия, а получава 4?
    Машина с КПД 100% не е измислена, а климатика идва с такова 300.
    За мен си знам. Не споря, че климатика/термопомпата е най-икономичният отоплителен уред при положителни температури.
    Би ли обяснил обаче как става това КПД 300%.

    Коментиран от #17

  • 15 nqkoi si

    6 4 Отговор
    Патриоте не видях Аритметик Добрев да сравнява духалка и конвектор , човекът е прав относно климатиците колкото е по висок коефициента на преобразуване (COP) толкова по хубав и по скъп уред ще бъде . Относно конвекторните отоплителни уреди и така наречените духалки не си прав напълно , прав си затова че и при двата типа уреди COP е 1 (колкото консумира, толкова и отдава ) , но едните за сметка на другите достигат желаната температура доста по бързо понеже са по големи като размер (панелни или радиаторни) и циркулацията на въздуха става по естествен път от където идва и наименованието им (конвекция) , а при духалките имаш принудително завъртане на въздуха-вентилатор (допълнителен консуматор) и по малък размер на уреда , затова и желаната от нас температура се достига по бавно ; при напълно еднакви условия конвектор и духалка с еднаква мощност (1500вт) конвектаторът достига желаната температура от 22 градуса в стаята значително по бързо от духалката и стаята се отоплява доста по равномерно .
  • 16 Пурко

    36 3 Отговор
    Интересно защо тук не коментира поне един циганин,за него тока е без пари,използва пружина и грее чаветата за да ограбват с помощите работещите.

    Коментиран от #27

  • 17 Различен

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Патриот":

    Ами, прав и обратен цикъл на Карно, ако не ме лъже паметта.
    Едното е при хладилниците, другото е при климатиците!
    Де факто няма перпетум мобиле, а просто преобразуване и вземане на енергията от друг флуид. /в случая въздух от околната на сградата среда/
    Климатика прави така, че влезлия в климатика въздух с температура 10 градуса примерно, излиза от там с температура 1 градус./Това е за външното тяло! Де факто ТОЙ краде енергията от околната среда и я предоставя на ползващия климатика.
    Има и климатици с преобразуване и над 5 пъти, но и цените им са хубави. Ако прежалиш 4-5 бона и си вземеш качествен, то той може да работи при минус 20-25 градуса, а икономията му е огромна и се избива за 2-3 години, а ти не се лишаваш от елементарен домашен уют!

    Коментиран от #26, #29

  • 18 Гост

    18 0 Отговор
    Това са цените без пренос зеланата енергия и други начислени неща от монополиста и без ДДС предполагам че от сметка 100лв реално тока е 50лг другото влиза в някой джоб
  • 19 Hitler

    27 1 Отговор
    Сметката я помпате вие (ЧЕЗ) и тези от правителството, а не бойлера - нека бъден изчерпателни в разсъжденията си
  • 20 неразбиращ

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    Много наивно е да сравняваш духалка с конвектор,особено пък АДАКС.Консумацията на електроенергия ще е една,докато работят,но конвектора ще достигне желаната температура много по бързо и ще изключи много по бързо,от тук идва икономията.Разликата се получава от големината на нагревателя и принципа на работа на двата вида отоплителни уреди.
  • 21 иван

    11 0 Отговор
    ДА ИМ ГО НАПОМПАМ НА ЧЕЗ
  • 22 Додо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Зависи какъв ти е климатика
  • 23 Ьяиая

    9 0 Отговор
    Сега Ковачки като купи чез, съвсем ще цъфнем и ще вържем😀, ще си развява байрака над главите ни, та ще се чудим къде да бягаме. Никой няма да остане в Бг с тия високи цени и ниски заплати. Никой. И бабичките даже. Да го проумеят това управляващите, защото за да крадат, трябва да има хора, от които да крадат. Избягат ли хората - далаверата им отива на кино.
  • 24 Вуйчо ви Ваня от Париж

    4 0 Отговор
    Във коментарите си никой не засяга голямата и сътина, "електроразспределните дружества са една огромна измама"! Какво разпределят те нещо което не е тяхно нещо което те не са произвели, нещо което практически го нямат. Това си е чиста проба кражба и то не без незнанието на прекрасното ни пра ви текстово, на такъв подарък и аз ще се радвам!!!
  • 25 факт

    2 0 Отговор
    ТОПЛОФИКАЦИЯ 200 ЛВ.
  • 26 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Различен":

    Верен отговор. Аритметика да вземе да почете, а не да се прави на умен без грам покритие. За идиоти ще го обясня просто: Климатика просто "пренася топлина". Взима я отвън и я вкарва вътре.
    Втори въпрос:
    Как едва духалка 2 киловата гори повече от един конвектор с мощност 2 киловата?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Различен":

    Я се засрами и си гледай работата как пък всеки намира вина в циганите я се засрамете че не ви отива а ма па и свинска му работа
  • 30 Яни Янев

    0 0 Отговор
    Колко ток може да изхарчи една духалка за 6дни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове