1 103 2

175 хил. лв. обезщетение за фалит на „София тур и Холидей“

Застрахователят предостави във ведомството допълнително споразумение за по-голяма сума, сключено с дъщерно дружество

Венцислав Михайлов

„Групама“ предостави в Министерството на туризма допълнително споразумение към договора си с изпадналия в неплатежоспособност туроператор „София тур и Холидей“. Информацията е постъпила днес и от нея става ясно, че лимитът по полицата не е 25 хил., а 175 хил. лв. Анексът е подписан през месец май с дъщерно дружество на застрахователя. До предоставянето на документа се стига след щателна проверка на застрахователната компания и проведена среща с министъра на туризма Николина Ангелкова ден по-рано.

Министерството уверява потърпевшите от некоректните действия на туроператора, че прави всичко възможно, за да защити интересите им, и следи стриктно за спазването на законите на страната. Към момента все още продължава получаването на искове в застрахователните компании „Алианц България“ и „Групама“, както и на жалби в Министерството на туризма. По тази причина точната бройка на потърпевшите и размерът на обезщетенията все още не е окончателно изяснен.

Припомняме, че на 19 декември туроператорът „София тур и Холидей“ обяви на сайта си, че прекратява дейност, след което Министерството на туризма извърши спешна проверка. Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова проведе и среща с Орлин Пенев, изпълнителен директор на „Алианц България“ и Селин Болар, изпълнителен директор на „Групама“.

При разговорите и двамата заявиха категорично, че обезщетения ще бъдат изплащани на всички засегнати потребители от фалиралия туроператор. Всички страни посочиха, че той е изключително некоректен, защото не спазва ангажиментите си, предвидени в Закона за туризма. Според текстовете, когато туроператор обяви неплатежоспособност, е длъжен незабавно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви сключени договори има с клиенти и с какви контрагенти работи - турагенции, хотели, авиокомпании. В уведомлението от „София тур и Холидей“ няма информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети.

Изплащане на обезщетенията може да започне, след като се съберат всички искове на засегнатите клиенти на туроператора.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • защо
  Отговор
  1 17:40  21.12.17
  А защо не публикувате най-накрая имената на тия собственици, които завлякоха хората с пари ? Какво ги криете, напишете ги па може някой да ги срещне някъде тук или по карибите и да ги поздрави,как трябва ?
 • незнайко
  Отговор
  2 11:01  24.12.17
  Щом цяла банка събориха и ограбиха играчите разбраха принципа . Сега е тази туроператорска фирма, след нея ще дойде друга и така нататък !!! Американските трикове се прилагат все по успешно и при нас !!! Когато станем съвсем бедни, тогава ще ни КУПЯТ !!! БЪЛГАРИ МИСЛЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ !!!

Напиши коментар:


Публикувай