457 1

КЕВР: EVN е с две глоби по 3 млн. лв.

Наказанията са били разписани в закона

Венцислав Михайлов

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е наложила две санкции от по 3 млн. лева всяка на "Електроразпределение Юг", което част от дружествата от групата "EVN България Електроснабдяване", защото нарушенията са извършени повторно. Това обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той припомни, че двете наказателни постановления са в размер, който е императивно наложен в Закона за енергетиката - чл. 206 ал. 3, който касае случаите, когато има повторно нарушение. Той уточни, че в самата аления не се прави разграничение за важността на нарушението, а е указано, че при повторно нарушение санкцията е 3 млн. лева.

Председателят на КЕВР оповести, че в последните 3 години - от 2014 г. досега, за липса на втори подпис при смяна на електромери на дружества на EVN България са издадени 242 наказателни постановления, касаещи първоначално нарушение. Именно за 2 от тези 242 случая е установено повторно нарушение и затова е наложена санкция от по 3 млн. лева, посочи Иванов.

Чуждите инвеститори реагираха остро и директно обвиниха държавата в злоупотреба с власт и упражняване на натиск, а австрийският посланик Роланд Хаузер се включи в извънредна пресконференция на EVN. И австрийската, и чешката група съобщиха, че ще обжалват наказанията пред Върховния административен съд.

Шефът на EVN за България Робърт Дик каза, че решението на КЗК е неоснователно и е лош знак за инвеститорите. Наказанието е за периода от 2011 г. до август 2015 г., когато не са били изготвени всички правила за либерализация на пазара. "Вярваме, че не сме направили нищо грешно. Но за това получихме наказания от 4 млн. лв.", каза Робърт Дик.

България


Още по темата

 • Антимонополната комисия глоби EVN и ЧЕЗ

  Антимонополната комисия глоби EVN и ЧЕЗ

  Комисията за защита на конкуренцията е наложила санкции на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи EVN и ЧЕЗ, съобщиха ...
  21.12.2017
  975
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 11:03  25.12.17
  Сега ще започне голямото надписване на сметки с оправданатието: "Працници са! готвили сте си, топлили сте си, консумирали сте повече". Нищо, че си бил на село или в чужбина. Това за тях не е от значение.

Напиши коментар:


Публикувай