3 545 13

Изсичат една от последните крайречни гори

Мартин Христов

Продължават сечите на едни от най-застрашените типове гори не само в България, но и в Европа – крайречните. Поредният пример за унищожаване на такава гора е от Казанлък - сече се елшовата гора край Стара река, северно от града, алармират за WWF жители на Казанлък.

"Изсичането на крайречните гори нанася непоправими щети върху речните екосистеми и техните обитатели. Особено вредно е изсичането на големите здрави дървета по протежение на реките, с което се увеличава риска от наводнения при поройни води", посочват природозащитниците, цитирани от clubz.bg.

"Сечта край Казанлък продължава и в момента. Отсечени са над 300 големи и здрави дървета - елши, върби и тополи. Нито едно дърво не е маркирано, на мястото, където се сече, няма и информационна табела (указваща номера на позволителното за сеч, вида и интензивността на сечта, името на фирмата която сече, срока и т.н.), както изисква закона.Това буди основателни притеснения доколко сечта е законна", посочват още от WWF.

Казанлъчани вече са изпратили сигнал до районната дирекция по горите в Стара Загора, до РИОСВ и ИАГ и очакват компетентните органи да направят проверка на място и да вземат мерки за запазване на каквото е останало от гората.

Изсичането на естествени крайречни гори като тази до Казанлък често се оправдава като мярка против наводнения. Всъщност е точно обратното, припомня WWF - подобни сечи създават много по-големи предпоставки за подобни бедствия. Ерозията на брега, която настъпва при липсата на укрепващи почвата корени, снижава бреговете на реката и улеснява разливането при ежегодното топене на снеговете. Липсата на дървета допринася и за ускоряване на водното течение при поройни дъждове, които зачестяват през последните години и всички сме свидетели на разрушителната им сила.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • киро
  Отговор
  1 23:45  23.12.17
  Важно да е топло на хората.

  Коментиран от #8

 • Бесен
  Отговор
  2 00:09  24.12.17
  Компетентните органи просто ще се наредят на дългата редичка взели рушвет за да се изсича безогледно гората - нищо повече няма да стане!
 • Брат ми
  Отговор
  3 00:36  24.12.17
  Малумна работа.
 • benji
  Отговор
  4 04:59  24.12.17
  Ей, тая наша алчност ще ни съсипе. Изсечете я, окрадете я, че да се свърши тая нашата агония. Наистина материала ще се окаже лош.

 • Колю
  Отговор
  5 07:43  24.12.17
  Само минете по Камчия да видите какви поляни има там където бе " Лонгуза". Пътищата вътре в гората са за разминаване на два големи камиона. А около реката -поголовна сеч . Тя няма завои вече и е само един прав канал в посока морето.
 • Ник Гешев
  Отговор
  6 08:36  24.12.17
  пак простотии в тая държава булгаристан няма оправия ,заминавам за уганда

  Коментиран от #10

 • Ивайловградчанин
  Отговор
  7 08:42  24.12.17
  Елате в Ивайловград, да видите как местната власт изсече тополите по дигите на река "Бяла" по случая сме подали жалба в министерството, но до момента няма резултат.
 • куку руку ку
  Отговор
  8 09:00  24.12.17

  До коментар #1 от "киро":

  Това изсичане не е за топлото. Дървесината се изнася за Турция за производство на ПДЧ. Мораториумът за износ на дървесина се заобикаля чрез предварително раздробяване до "дървесен чипс"
 • Гого
  Отговор
  9 09:36  24.12.17
  Най добре да се изсекат всичко що е зелено и да се радваме на пустиня. Няма по глупав народ от Българският хората по света се борят да опазват околната среда а у нас е обратното още едно доказателство че сме бананова република!
 • Гост
  Отговор
  10 09:41  24.12.17

  До коментар #6 от "Ник Гешев":

  Еййй смешко казва се България!!!!
 • 😀😀😀
  Отговор
  11 09:44  24.12.17
  Да секат,за "зелените" там пара няма. Къде по-доходно е да взимаш пари от швейцарците за да плюеш и пречиш на развитието на българските курорти.
 • Гост
  Отговор
  12 09:48  24.12.17
  Всички тези дървета отиват в една турска фирма "Габровница" с протекцията на ДПС и денонощно произвежда дървени плоскости ( талашитени) и пилети за отопление!! За тях няма Коледа или 3ти март те денонощно работят.
 • Бесен съм
  Отговор
  13 08:28  25.12.17
  Стига вече. Как за едни може а за други не. Идва страшно, някой ще плати за всичко.

Напиши коментар:


Публикувай