630 1

Продават наргилета и цигари на ученици

Властта не може да се пребори

Стефанаки Йоанис

Търговци продават незаконно цигари и наргилета на деца край училищата. Това сочи доклад от съвместна междуведомствена акция.

По разпореждане на ВАП е извършена проверка в цялата страна за безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на тяхната територия, пише в. „Монитор“.

Проверено е било и качеството на храните, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, както и на спазването на изискванията на Закона за здравето и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия по отношение на предлагането на забранени продукти и изделия на непълнолетни.

Инспектирани са били общо 1 838 обекта, които включват места за раздаване на храна и бюфети тип кетъринг, кухни-майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки, както и търговски обекти, разположени в непосредствена близост до училища и детски градини. Съставени са били 176 акта за нарушения, както и 288 констативни протокола и предписания за спиране реализацията над 50 кг храни, 19 л безалкохолни напитки, 109 л прясно мляко. Издадени са били и 3 броя заповеди за спиране експлоатацията на обекти, предлагащи негодни стоки, опасни за здравето.

Най-често констатираните нарушения са били свързани с търговия с храни в обект без регистрация, предлагане на имитиращи продукти неотговарящи на изискванията за безопасност на храните, несъответствие на сградния фонд и оборудването с хигиенните изисквания, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, съдържание в предлаганите храни на палмово масло, заместител на какаовото масло, стабилизатори, изкуствени оцветители и ароматизатори, кофеин. Сред другите нарушения са - използване на имитиращ продукт вместо краве сирене, неправилно съхранение на храните и лоша хигиена, посочват от прокуратурата.

Освен това се предлагали цигари и тютюневи изделия, включително наргилета, на ученици, без проверка от търговците както изисква закона в уверение на това, че лицето е навършило 18 години, както и нарушение на забраната за тютюнопушене в заведения, което се допуска от управителите в късните часове на денонощието.

Най-много нарушения са констатирани в района на София и областта.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Продавач на цигари
    Отговор
    1 16:05  23.12.17
    Не ми се вярва!

Напиши коментар:


Публикувай