1 366 5

Във Варна ще има „умни“ пешеходни пътеки

В пътната настилка има вградена система от датчици

Венцислав Михайлов

Във Варна предстои поставянето на 25 "интелигентни" пешеходни пътеки, които ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците.

В пътната настилка има вградена система от датчици, чрез която зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Пешеходните пътеки трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника, отбелязва news.bg.

"Интелигентните" пешеходни пътеки ще бъдат реализирани със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна.

Планувано е да има подобрение и в диспечерската програма на града. Това включва управление на светофарите в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове.

Идеята е посредством този тип светофарна уредба да се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата. Планиран е ремонт на основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв.

Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт с 237 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Проектите на другите общини също са амбициозни. В Сливен ще има 27 дизелови автобуса, а Перник - 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Поставено ще бъде и видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.

В транспорта на столицата вложени ще бъдат вложени 124 млн. лв. Ремонт ще претърпи трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска" от кръстовище с бул. "К. Стоилов" до кв."Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.

През първия програмен период по ОПРР в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • me be re
  Отговор
  1 18:37  25.12.17
  Докато не поумнеят шофьорите и най - вече пешеходците, няма да се оправят нещата.
 • Красо Зелето
  Отговор
  2 18:49  25.12.17
  До къде я докарахме. Да нямаме чувство за самосъхранение, и да чакаме друг да ни пази.
 • The TRAPPER
  Отговор
  3 10:31  26.12.17
  Аз на моята тойота съм й сложил датчик свързан с един тиган над главата ми. Всеки път когато наближа пешеходна пътека и има човек на нея изяждам един тиган в челото , и естественно веднага спирам. Действа безотказно.
 • Иван Господинов
  Отговор
  4 13:13  27.12.17
  Пак работа на парче. Слагаме умни пешеходни пътеки а умни пешеходци кога?
 • гост
  Отговор
  5 17:46  27.12.17
  Сульо като не спира на пешеходни какво му пука дали свети или не? Много пъти аз спирам и покрай мен заобикаля селянина и едва не прегазва хората, които са тръгнали да пресичат понеже аз съм им дал предимство, както е и редно. В развитите страни като спре първата кола, втората не заобикаля, а у нас е ежедневие. Колко загинали деца, младежи и възрастни има на пешеходни пътеки? Отнесено като процент към Европа дали не сме лидери по убити и пострадали хора на пешеходна пътека? Факти, бихте ли направили тази справка?

Напиши коментар:


Публикувай