1 095 1

Въвеждат строга регулация на дроновете от 2018 г.

Снимка: Shutterstock.com
Снимка: Shutterstock.com
Венцислав Михайлов

Строга регулация на дроновете и тяхната употреба подготвя Европейската комисия от новата 2018 година, предаде bTV.

По-строгите правила се въвеждат заради сигурността на хората и останалите въздухоплавателни средства при нарастващата употреба на безпилотните машини.

Новият европейски регламент изисква регистрация на дроновете и техните пилоти, както и спазване на единни правила за безопасност. Предвижда се общ регистър на дроновете, пилотите и параметри за ненарушаване на въздушни пространства.

Инциденти между дронове и въздухоплавателни средства в България не са регистрирани, заяви Георги Пеев, директор на РВД.

От РВД подготвят упражнения за ръководителите на полети при ситуации с дронове.

"Всеки дрон с тегло повече от 900 грама и скорост повече от 65 км в час ще бъде задължителен за регистрация и индентификация. Идва от изследванията, които са направени, че кинетичната енергия при удар на човек с дрон ще запази неговия живот. Оттам идва определянето на тези стандарти." - допълни Георги Пеев.

Павел Баев от 4 години снима с дрон и подкрепя въвеждането на правилата.

"Трябва да се спазват правилата да не се лети над хора, стадиони, защото това нещо, ако падне, може да убие човек", коментира той.

За снимки с дрон трябва да се подава заявка във въздухоплавателната администрация. Процедурата обаче не се спазва от всички.

Глобите достигат 10 хиляди лева.

Според изчисленията на Европейската комисия, до 2050 г. броят на заетите в производството на дронове в ЕС може да достигне 150 хиляди.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • некойси
    Отговор
    1 10:17  28.12.17
    Естествено сега ББ ще се огледа в поредната кръчма, където е седнал да обядва за поредния министър, който не става за нищо, за да вкара в регулации възникналия проблем с дроновете. Ще трябва да плащаме такси за квалификации, регистрации а застрахователното лоби вероятно няма да стои отстрани и да гледа и ще натиснат за "гражданска отговорност". В закона няма да се прави разлика от снимачна машина за няколко хиляди долара и домашно сглобен мини куад. И те така ... ето ти стискане за парички от нищото, типично по български.

Напиши коментар:


Публикувай