2 473 6

Тежък грип ни удря по празниците

Обикновените простуди са десетина видове вируси, които засягат горните дихателни пътища

Стефанаки Йоанис

До 48 часа след първите симптоми на грипа е необходимо да се вземат медикаменти за противодействие на болестта. В противен случай състоянието на заразения значително ще се влоши, коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

По думите му препоръчителна е предварителната консултация с личния лекар, за да не се губи време за лечение при евентуално заразяване.

"Обикновените простуди са десетина видове вируси, които засягат горните дихателни пътища. Обикновено това е хрема, сухата кашлица, възпаленията на очите, докато грипът е нещо съвсем друго. Той засяга целия организъм - грипът "сграбчва" човека в рамките на два часа. Симптомите са болки в мускулите, болки в ставите, абсолютно нежелание да се движиш, висока температура - това е много важен симптом, гърлобол, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, дразнене от светлината", изброява специалистът.

"Ако грипът дойде, трябва да се вземат мерки незабавно. Две са лекарствата за грип, които да ги имаме под ръка, а културният човек предварително трябва да е разговарял с личния си лекар", коментира още проф. Кантарджиев. Какво да хапваме след грип Той съветва да бъдат избягвани вече болни от грип, да се обръща внимание на личната хигиена и честото миене на ръце, както и да се предпочита свежият въздух през затворените помещения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Др Милков
  Отговор
  1 22:48  27.12.17
  Той вече удари , наистина е тежък и събаря на легло . Не лекуването с Tamiflu е животозастрашаващо . Много хора си заминаха нелепо от усложнения от новите грипни щамове . Тамифлу и ремантадин са препаратите , но препоръчвам Tamiflu , за 3-4 дена се преболедува . Изумителна е масовата практика , личните лекари изписват на българите ,антибиотик (който е за бактерии,не за вируси) и симптоматични лекарства като парацетамол и така се лекува грип в България - трагедия , лекарска некадърност .
 • 2 22:51  27.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 22:55  27.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 23:16  27.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Шампиона
  Отговор
  5 23:39  27.12.17
  Интересно, вече явно виждат в бъдещето тия лекари..? Явно са запознати какво ще ни пуснат, преди да са го пуснали и са информирани как да го борят..Тцтц
 • Гост
  Отговор
  6 09:23  28.12.17
  Фармацевтите зноят какъв ще е щамът, а на равни периоди има епидемии с големи мащаби. Интересна е географията на източниците ....

Напиши коментар:


Публикувай