1 357 6

Съдът на ЕС се зае с такса "сградна инсталация"

Мартин Христов

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление.

Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат такса "Сградна инсталация".

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.

България


Още по темата

 • Властта погва такса сградна инсталация

  Властта погва такса сградна инсталация

  Националният съвет за защита на потребителите към Министерство на икономиката отново ще възстанови работа, първото му заседание ще бъде в началото на ...
  14.05.2018
  2 029
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 10:46  28.12.17
  Аз съм за премахването и, но първо да се топлоизолират тръбите така че да не отдават топлина в помещенията през които минават.
 • гост
  Отговор
  2 16:09  28.12.17
  Тръбите трябва да минават през общите части, иначе минават ли през частна собственност няма как да се гарантира, че собственника няма да манипулира изолацията и да тегли топло от трабите. Не е сложно да се преправи, но пък ползвателите няма да искат да платят парите необходими за преработката. Факт, че новите сгради също не се правят както трябва.
 • Лошия
  Отговор
  3 19:06  28.12.17
  Аз не искам през моя имот да минават тръби. Топлофикацията да си ги прекарва от вън на сградата. И да съди господ задето го топли.
 • гост
  Отговор
  4 02:19  29.12.17
  Имотът ми е частен. Лично мой и би трябвало аз да решавам да минават или не тръби през него и ако реша да минават не аз, а собственика им трябва да ми плати. ако не желае да си ги разкарва тръбите и да си ги прекарва от където той иска, но не и през моята собственост. Нали уж едно от трегерите на демокрацията е, че частната собственост е неприкосновена. Щом е така не би трябвало топлофикация да ми нареждат и да ме задължават за неща, които аз не желая в собственият си имот!
 • Потребител
  Отговор
  5 08:10  29.12.17
  Когато тръбите минаващи през имота отдават топлина и затоплят помещенията сте съгласни, а когато трябва да се плати за това не сте съгласни. Дори тръбите да минават през общите части пак трябва да се заплати защото сте собственик на идеална част от общите части. Ако не ви устройва това което е в момента има решение продавате имота с парно и си купувате без парно.

  Коментиран от #6

 • Бре, че мисъл!
  Отговор
  6 17:44  14.05.18

  До коментар #5 от "Потребител":

  Ами като ти минава сигнала от мобилните клетки на всички оператори през имота, защо не им плащаш на всички такса "връзка" - като се абонираш за някой мобилен оператор не ревеш, ама като не го ползваш - крокодилски сълзи. Това по твоята логика.

Напиши коментар:


Публикувай