27 Декември, 2017 21:16 1 722 6

Съдът на ЕС се зае с такса "сградна инсталация"

  • сградна инсталация-
  • съд

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление.

Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат такса "Сградна инсталация".

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 0 Отговор
    Аз съм за премахването и, но първо да се топлоизолират тръбите така че да не отдават топлина в помещенията през които минават.
  • 2 гост

    1 1 Отговор
    Тръбите трябва да минават през общите части, иначе минават ли през частна собственност няма как да се гарантира, че собственника няма да манипулира изолацията и да тегли топло от трабите. Не е сложно да се преправи, но пък ползвателите няма да искат да платят парите необходими за преработката. Факт, че новите сгради също не се правят както трябва.
  • 3 Лошия

    6 1 Отговор
    Аз не искам през моя имот да минават тръби. Топлофикацията да си ги прекарва от вън на сградата. И да съди господ задето го топли.
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    Имотът ми е частен. Лично мой и би трябвало аз да решавам да минават или не тръби през него и ако реша да минават не аз, а собственика им трябва да ми плати. ако не желае да си ги разкарва тръбите и да си ги прекарва от където той иска, но не и през моята собственост. Нали уж едно от трегерите на демокрацията е, че частната собственост е неприкосновена. Щом е така не би трябвало топлофикация да ми нареждат и да ме задължават за неща, които аз не желая в собственият си имот!
  • 5 Потребител

    1 3 Отговор
    Когато тръбите минаващи през имота отдават топлина и затоплят помещенията сте съгласни, а когато трябва да се плати за това не сте съгласни. Дори тръбите да минават през общите части пак трябва да се заплати защото сте собственик на идеална част от общите части. Ако не ви устройва това което е в момента има решение продавате имота с парно и си купувате без парно.

    Коментиран от #6

  • 6 Бре, че мисъл!

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Потребител":

    Ами като ти минава сигнала от мобилните клетки на всички оператори през имота, защо не им плащаш на всички такса "връзка" - като се абонираш за някой мобилен оператор не ревеш, ама като не го ползваш - крокодилски сълзи. Това по твоята логика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове