791 2

Вкарват плана за Пирин в правен хаос

Изграждането на втори лифт в ски зона "Банско" отново е под въпрос

Константин Карагьозов

Казусът с изграждането на втори кабинков лифт в ски зона „Банско“ за пореден път се движи към отлагане далеч напред във времето, отново благодарение на шепата организации от коалицията „За да остане природа в България“. Този път те се опитват да оплетат в лъжите си и премиера Бойко Борисов. Ето и хронологията: На 20 ноември в Министерския съвет имаше дискусия за развитието на Банско като зимна дестинация. Разговорът бе иницииран от вицепремиера Валери Симеонов. На него присъстваха и зелени, които обявиха, че нямат нищо против втори лифт в ски зоната. На обсъждането бяха разгледани два въпроса – частично изменение на действащия план на НП „Пирин“ и промяна на концесионния договор. Това са двете основни стъпки, без които е невъзможно заявяването на инвестиционно намерение за изграждане на нова кабинка. На заседанието на МС на 6 декември Симеонов предложи гласуване на промяната на концесията, докато пред сградата имаше протест на двайсетина еколози. Премиерът Борисов не прие текста с аргумента, че трябва да се направи обсъждане с еколозите. На 11 декември МОСВ организира обсъждането, но същите зелени ги нямаше. Ден по-късно ресорният министър Нено Димов оттегли от МС промяната на концесията с аргумента, че тя ще се гледа с частичното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“, чието обществено обсъждане изтече на 22 декември. Така, на утрешното заседание на кабинета би трябвало да се гледат и двете точки. Но планът на ония зелени е друг.

Капан за министър-председателя Бойко Борисов по темата за развитието на зимния туризъм у нас подготвят зелените, научи „Труд“. Еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ предлагат на утрешното заседание на кабинета, Борисов да поиска проектът за изграждане на втори кабинков лифт в ски зона „Банско“ да бъде включен в частичното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“. Този акт ще бъде в разрез с всякакви процедури.

Премиерът вече бе подведен веднъж по темата от зелените и обяви, че в промяната на плана трябва да се предвиди изграждане на втори кабинков лифт. Тогава той лично щял да внесе точката в МС. Но това действие ще доведе до правен хаос.

Причината е, че плановете за управление на националните и природните паркове не могат да съдържат конкретни инвестиционни намерения. Те само указват какво може и какво не може да се прави в съответната зона на защитената територия.

Ако се следва законовият ред, първо трябва да се приеме изменението на плана. Едва тогава идва ред на инвестиционното намерение от концесионера – в случая за втори кабинков лифт.

Пробутват схема за двойни процедури

Aко Бойко Борисов послуша еколозите и вкара изричен текст за изграждане на втора кабина в изменението на плана за управление, това означава задължителна екологична оценка на корекцията. За нея е необходимо да се изработи задание, което може да се обжалва пред министъра на околната среда и водите и пред Върховния административен съд.

След това трябва да се обяви търг за избор на изпълнител на екологичната оценка. За тази обществена поръчка със сигурност ще се явят много кандидати, като резултатите от нея могат да се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред съда. После започва изработване на самата екологична оценка и след като бъде завършена, тя също е обжалваема пред КЗК и ВАС.

Съобразно практиката в българската съдебна система, докато се случи всичко изброено до тук, ще минат поне три години и едва тогава ще има готова екологична оценка на частичното изменение.

След като минат тези 3-годишни процедури, вече идва ред на конкретния проект, свързан с изграждането на втория кабинков лифт. Според българското и европейското законодателство, когато става дума за изграждане на съоръжения в защитени територии, задължително се прави екологична оценка. И тя отново ще бъде обжалвана в съда. При такова развитие на нещата ще минат поне още две години.

В крайна сметка, след като минат двете екологични оценки – на изменението на плана за управление и на инвестиционното намерение, идва ред на разрешението за строеж на втори лифт и на неговото изграждане – поне още две години. Така Банско може да има нова кабинка някъде след 7 години.

Напълно е възможно да се стигне и до по-дълги съдебни дела, като в България има и такъв пример – планът за управление на природен парк „Странджа“ не може да влезе в сила вече 19 години. Причината е, че в него е записан конкретен инвестиционен проект – точно каквото искат зелените за НП „Пирин“.

Екологична оценка на план за управление е прецедент

Отделно екологична оценка на план за управление или на негово изменение е прецедент. Националните и природни паркове в България имат туристически зони, в които е позволено изграждане на спортни съоръжения. Дори планът за Национален парк „Българка“, правен от началника на „За да остане природа в България“ - Тома Белев, не е минавал такава екологична оценка, защото не е нужна – тя се прави впоследствие, когато нещо ще се изгражда.

Крайният резултат от манипулацията на зелените, ако премиерът Борисов се поддаде на нея, ще бъде, че той ще е поставен в абсурдна ситуация. От една страна министър-председателят декларира непрекъснато, че е „за“ втори лифт в ски зона „Банско“, а от друга точно той ще поиска текст, който блокира изграждането на съоръжението.

КАРЕ

Заради зеления рекет: Зимните общини блокират пътя за Гърция

Банскалии и хора от още няколко зимни общини отново ще блокират пътя за Гърция утре. Това ще се случи точно след 10:00 часа, когато в София започва заседанието на Министерския съвет.

„Надяваме се този път премиерът Борисов да ни чуе, че искаме втора кабинка. Искаме и магистрала „Струма“, защото ни писна шепа зелени рекетьори да ни определят бъдещето“, казаха местните, които са доста нахъсани за по-сериозни блокади и действия. Те са категорични, че ако и този път политиците и управниците не чуят техния глас, то през януари месец ще направят блокада на българо-гръцката граница, като затворят движението през ГКПП-Кулата.

„Според нас правителството няма кураж да се справи с псевдоеколозите. Години наред ни обясняваха, че ще има втора кабинка, а ние само гледаме как нищо не се случва и се кляка на зелените рекетьори“, коментира Иван Ванчев, който е неизменно на всички протести.
На протеста ще бъдат и жителите на общините Кресна, Разлог, Симитли, Струмяни.

Освен втора кабинка, на митинга ще има и искане да се спре угаждането на зелените и по отношение на трасето на АМ „Струма“, което трябва да минава през Кресненското дефиле. Хората от общините, живеещи в района на пролома, вече губят търпение от претенциите на зелените за лот 3.2 от аутобана.

България


Още по темата

 • Тома Белев заложил капана срещу Банско преди 13 години

  Тома Белев заложил капана срещу Банско преди 13 години

  "На цялата територия на Национален парк „Пирин“ се въвеждат следните допълнителни забрани: строителство на нови и разширяване на ...
  21.12.2017
  2 300
  14
 • ”Галъп”: 67% от българите искат втори лифт на Банско

  ”Галъп”: 67% от българите искат втори лифт на Банско

  67% от българите са принципно "за" изграждане на втори кабинков лифт в Банско, 23% са против, а 10% не могат да преценят. Това показват ...
  22.12.2017
  419
  14
 • Ще има втори лифт в Банско

  Ще има втори лифт в Банско

  Правителството реши вторият кабинков лифт в Банско да бъде изграден. Това стана ясно по време на днешното заседание в Министерския ...
  28.12.2017
  2 196
  49
 • Нено Димов: Не може всички да са доволни за Пирин

  Нено Димов: Не може всички да са доволни за Пирин

  Не търся консенсус за природен парк "Пирин", защото не може всички да са доволни. Търся баланс между икономическото развитие на страната и ...
  3.01.2018
  515
  1
 • Протест в 10 града в защита на Пирин

  Протест в 10 града в защита на Пирин

  На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени ...
  4.01.2018
  608
  12
 • Лифт

  Лифт

  През 81-а година за първи път в Боровец имаше кръг от Световната купа по ски. Беше събитие, излизане от изолацията, най-вече заради семейство ...
  7.01.2018
  971
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • да бе да
  Отговор
  1 09:54  28.12.17
  Докато Цветелина Бориславова държи Пампорово, Банско втори лифт няма да види или докато БОКО Борисовия ви управлява - Банско втори лифт няма да види ;)
 • Стоян
  Отговор
  2 10:57  28.12.17
  СлаНинова и любовника й Иван Косто държат Пампорово, а Тома Белята заработва отвсякъде където може, нищо чудно червено-синята баронеса да му плаща с откраднатите пари от приватизацията!

Напиши коментар:


Публикувай