Last news in Fakti

28 Декември, 2017 12:42 3 257 49

Ще има втори лифт в Банско

  • лифт-
  • банско

Министрите взеха решение на днешното си заседание

Ще има втори лифт в Банско - 1
Снимка: БТА/Архив

Правителството реши вторият кабинков лифт в Банско да бъде изграден. Това стана ясно по време на днешното заседание в Министерския съвет.

Междувременно около сградата екозащитници протестираха срещу построяването на съоръжението. В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Екоминистърът оттегли проекта за втори лифт и обеща той да бъде обсъден с плана за управление на националния парк "Пирин".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хари

    30 16 Отговор
    ЕВАЛАТА!

    Коментиран от #12

  • 2 Гост

    31 17 Отговор
    Браво. Точно така
  • 3 най после

    34 17 Отговор
    Крайно време беше.....
  • 4 Планинар

    24 20 Отговор
    Бойко и компания са получили най-накрая колкото са искали!
  • 5 РЕGIDA

    20 52 Отговор
    "Браво". Продължавайте да съсипвате природата на България, докато дойде време да ядете лифтове и бетон!

    Коментиран от #15, #21, #33

  • 6 киро

    46 10 Отговор
    Да построяват лифта и с парите събрани от втория лифт за 1 година да озеленяват ! И еко-мафиотите да си намерят друга далавера , а не да дърпат половин Б-я в блатото !
  • 7 Планинар

    14 22 Отговор
    Ще им се притури планината някой ден. Когато Банско се превърне в езеро, това ще е краят. А Цеко скоро може да стане следващия Цецо.
  • 8 не важно на мен да ми е добре......

    11 7 Отговор
    Хубав Коледен "подарък" за екорекетьорите ;)
    Но не отписвайте зелените милионери екорекетьори те още на са казали последна дума. Мачът със съсипване на държавата по всякакъв начин продължава!
  • 9 Седящият Бик

    10 12 Отговор
    Обичай земята. Тя не ти е наследство от твоите родители, тя е твоят дълг към твоите деца. Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде уловена последната птица – едва тогава вие ще разберете, че парите не стават за ядене...
  • 10 Българин

    12 13 Отговор
    Абе като сте толкова отворени и смятате, че лифтовете не стигат, защо ш***ия Цеко Минев не вземе да оправи лифтовете на Витоша, намери си оправдание да скапе инфраструктура по-стара от него, за да му наливат пари в другите концесии. Защо не оправят лифтовете на Витоша и София отново да стане единствената столица със ски курорт.
    Глупци, един ден децата ви ще видят природа само на снимки и ще се чудите с какво да ги храните, че да не хванат рак и т.н.
    Тъжно ми е като гледам коментари от продажници, за едни кирливи 50-100лв. да продадеш достойнството си и най-вече държавата си. По-добре терминал 2 за вас и да ви няма, само вредите тук !

    Коментиран от #16

  • 11 Антон

    19 11 Отговор
    Крайно време беше!
    Няма как шайка брадясали и вмирисани “еколози” да се налагат на цяла държава. Като не им харесва, терминал 1,2 , автогарата, жп гарата и чужбина. Да отиват в алпите, където всяко алпийско селце, има поне по два лифта и там да обяснят на държавата и бизнеса как са еколози и прецакват планината.
    И да си признаят че го я яд как някой инвеститор ще забогатее. Типично българска черта, нормалните хора искат краен продукт не се интересиват цеко, мело, кире, или стоян са комцесионерите.
  • 12 А Томата

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хари":

    Това означава ли че Томи Белев нема да получава швейцарски франкове през 2018г ?
  • 13 факт

    10 4 Отговор
    10 лифта да направите,селото ще си остане село
  • 14 стоян

    8 3 Отговор
    На тоя Тома Белев и компания толкова ли много деца имат че постоянно ревът да останело природа за децата А то тези техни деца дали живеят в България или харчат рекетйорските им пари в чужбина
  • 15 Кккк

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "РЕGIDA":

    Бърза справка в нета.Швейцария-229 писти с почти 430 км дължина.46 влека и 3 лифта.И сега въпрос към "еко" организациите.Е как там не пречат на природата а тук вече пагубно било.Може би ако се види откъде са спонсорите на същите ще станат ясни много неща.Най-вече,кой интерес защитават.
  • 16 Петров З

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Защото действащия план за управление на Витоша не позволява. Писан е от същия Т. Белев който превърна Витоша в кочина. Разбра ли сега защо?
  • 17 Azazel

    7 7 Отговор
    Защо продължавате да повтаряте лъжите на Пеевските медии?!?! Природозащитниците НЕ протестират срещу строежа на втори кабинков лифт, а против това - да се строи, без преди това да е направена екооценка, както е записано в ЗАКОНА! Единственото, което искат, е да се следва закона и всички, които повтаряте лъжите на Пеевските медии, просто подкрепяте това - законите в България да се нарушават в интерес на шепа олигарси!
  • 18 321

    8 5 Отговор
    Има двама трима промити мозъци, които не са стъпвали в планината или около ски курортите. По курортите са единствените незасегнати горски масиви. Там дървената мафия не може да сече. Като мръднете на 10-15 км от там и планината е оголена. На България и трябват много лифтове, защото това е най-екологичния начин да се качиш в планината. Дори пеша да се ходи се нанасят повече поражения, защото калните утъпкани пътеки унищожават повече растителността.
  • 19 Бесен Язовец

    6 9 Отговор
    На Борисовия кабинет скоро ще му направят един спешен лифт за Централни затвор

    Коментиран от #20

  • 20 Azazel

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Бесен Язовец, не вярвах, че точно ти някога ще ме предизвикаш да кажа това, но...: От твоите уста в Божиите уши!!!

    Коментиран от #31

  • 21 Факю

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "РЕGIDA":

    На природата
  • 22 Гост

    4 1 Отговор
    Още лифтове да построят,няма смисъл от дървета.
  • 23 Кънчо Гъзодеров

    2 5 Отговор
    Цеко Минета си мечтае че с втория лифт ще му напълнят калните хотели с швейцарци, италианци, австрийци и французи, арабите вечер ще играят Танца на щеката във вмирисаните му заведения.
  • 24 321

    13 2 Отговор
    Като сте такива природозащитници - защо не отидете да протестирате пред машините на който и да е дървосекач. Да му блокирате камионите, резачките и другата техника. Има ги по много във всяка планина. На ден изсичат дървета колкото за поне един лифт. Тази хора дори не плащат данъци, защото голямата част от търговията им е контрабанда. Няма да отидете да протестирате срещу тях, защото за това няма кой да ви плаща, а и там ще има як бой.

    Коментиран от #25

  • 25 Azazel

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "321":

    А, как точно предлагаш тези 100-200 човека, дето протестират сега, да покрият цялата страна и денонощно да седят - да дебнат дали някой няма да отсече някое дърво, та да протестират срещу него? Когато е имало системна незаконна сеч - на Витоша, в Рила, в Родопите и на куп други места, не веднъж са протестирали, но не могат 100 човека да покрият цялата територия на България... Още повече, че всички плащаме данъци, за да има горски, които да следят за това. Но това, което не разбирам, е - ти какво искаш да кажеш сега - че никой не трябва да протестира срещу това - правителството, в нарушение на закона, да приеме лобистки поправки в плана за Пирин, да подари целия Пирин на Цеко, та да си строи той там, каквото поиска, а после, като ЕК ни наложи санкции, защото правителството, с тези лобистки поправки, е допуснало нарушения на ДВЕ европейски директиви, всички дружно да се бръкнем в джобовете и да им платим глобите?...
  • 26 321

    9 2 Отговор
    Не..., искам като в нормалните държави - Австрия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, та и доста други в нашата посока, да се строят най-екологичните съоръжения, осигуряващи достъп до планината. Искам да имаме поне 1/10 от броя на техните курорти с достатъчно дълги и широки писти. Искам хората в западналите и обезлюдени райони да могат да намерят поминък в родните си места, а не да се струпат в София и за 500 лева да ходят да скачат по подобни зелени митинги. Около Банско има живот - стада, селско стопанство, лека хранително вкусова промишленост и т.н. Върви в Берковица да видиш какво има - нищо. Хората масово са в чужбина, защото и там поради екологичните паразити не случи проекта за ски курорт. Също искам да не пътувам по 1500 км за да отида да карам в Италия или Австрия. Искам да си плащам тук и парите да остават в държавата.

    Коментиран от #29, #36

  • 27 onq s konq

    5 3 Отговор
    Протестиращите екофанатици си получиха надницата и се ометоха до следващата поръчка.
  • 28 321

    4 1 Отговор
    И като говорим за екология - най-мизерната част на Витоша са подходите към Черни връх - и от Алеко и от Кумата. Екологичните пътеки са кални и мизерни пълни с изхвърлените от планинарите боклуци. Обратното - на Боровец и лятото е чисто и подредено, концесионерите се грижат за рекултивацията на трасетата, където има пътеки. Последните имат интерес да привличат туристи целогодишно и това не става с "природа" в лошия смисъл на думата. Дори и най-радикалния еколог не обича да гази във фекалии.
  • 29 Azazel

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "321":

    Всички искаме това, но тези неща с корупция и лобистки закони не стават. Точно обратното, цитираните от теб държави, са пример за липса на корупция, липса на лобистки закони, липса на презастрояване и съобразяване с екологичните норми. Това искат и природозащитниците тук, и, повярвай ми, никой от тях не е "платен". Никой не иска да спре развитието на ски-туризма, тук става дума за това - да не се правят лобистки поправки в интерес на един определен инвеститор, но в нарушение на българското законодателство и две европейски директиви! Само, че този инвеститор, който е и водещ рекламодател в България, използва медиите, които се издържат от рекламите му и най-вече тези - на близкия му бизнес партньор Пеевски, да бълват ежедневна дезинформация, с която да манипулират обществото, да дискредитират природозащитниците и да си прокарват интересите, а, като гледам повечето коментари тук - явно успяват...

    Коментиран от #39, #40

  • 30 гост

    5 2 Отговор
    Като четя болшинството от коментарите, за стотен път се уверявам че оня е прав за 80-те % дебили.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Борис

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "РЕGIDA":

    А иначе дървета и катерички ли ще сервирате.Покрай този лифт и някой лев в хазната ще влезе, та след време като ревнеш за пенсия да има откъде да има от къде да ти дадът.
  • 34 XYZ

    2 1 Отговор
    Вън Цеко Минев от Витоша. Докато не се построят нови лифтове на Симеоново , Драгалевци и Княжево по съществуващите трасета без ОВОС - бойкот на кметските избори в София .Това е сега е целогодишна гавра с 2 милиона българи с 2 стари и вече опасни лифта.
    В Банско има 3 месеца няколко хиляди туристи в мутренски хотели.

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Azazel

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ни съ превземай":

    Знам, знам, просто, за първи път го видях да казва нещо смислено и затова се опитах да го насърча :D
  • 36 Антон

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "321":

    Много точно казано!
  • 37 321

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "XYZ":

    Нещо не си в час. Кой е луд да инвестира в три подходни лифта за Витоша, като не му разрешават горе да направи поне 100-тина км. ски писти и съпътстваща инфраструктура. Да не мислиш, че ще ги избие от съботно-неделни разходкаджии из планината. Платежоспособния турист и този, който кара ски и готов днес да похарчи 100-тина лева в планината. Като не си инвестирал един лев в нещо и си мислиш, че хората си хвърлят парите за общото благо.
  • 38 Различен

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "XYZ":

    Ма разбира се!
    На първо място скапаната София и цървулите в нея!
    А хората в другите градове и села, да го духат! То България е на този хал, точно заради такова примитивно мислене!
  • 39 Различен

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Azazel":

    Я пак?
    Кои държави са точно пример, за липса на корупция?
    Да запитам. Мега звездата Боянчо, дето качи 10 осемхилядника, от где взе пари за тези експедиции и приключения??
    Какво точно работи този човек, каква му е заплатата?
    Другият потомствен зелен, Белев, той от какви доходи живее?
    Я малко справки тук, Австрия и Швейцария, какви точно пари дават на България, на кого и защо?

    Коментиран от #41

  • 40 Антон

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Azazel":

    Хехе, ти какво мислиш?
    Че в ес-то, швейцария или щатите няма корупция. Ако го мислиш значи си спрял развитието си в трети клас. Откъде мислиш идват корупцията, лобистките закони и търговията с влияние, нали не смяташ че са наш патент.
    Единствената разлика е че там, когато някой бъде “осветен” си подава оставката и минава в дълбока нелегалност. Тука ти викат това е компромат, набляга се на как информацията е стигнала до медиите, а не на нейната същност.

    Коментиран от #42

  • 41 Azazel

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "Различен":

    Дори не заслужаваш отговор - ти си типичен пример за промит от Пеевските медии мозък. Чел си някави глупости из тях и "Труд" (който уж не е на Пеевски, но той го издържа...) и тук, дето редовно публикуват прес-съобщенията на Пеевски, с правописните грешки барабар, и си решил, че знаеш нещо... Но, в името на правдата, Боян Петров работи в Природонаучния музей към БАН, пише книги, води лекции, а експедициите му, като всеки спорт (това е малко като да питаш на националния отбор по футбол кой им плаща мачовете..), се финансират от Министерство на младежта и спорта и няколко български частни фирми-спонсори (като Уолтопия), които можеш да ги видиш на пресконференциите му. Тома Белев е председател на сдружение "Асоциация на парковете в България" и участва като експерт в редица еко проекти и държавни комисии. А, ти кой си и кой ти плаща заплатата, всезнайко?

    Коментиран от #43

  • 42 Azazel

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Антон":

    Защо не отвориш индекса на асоциацията "Прозрачност без граници", примерно, за да видиш къде е България и къде са Австрия, и Швейцария, пък, ако държиш, после да продължим с този разговор? И не мога да разбера логиката на повечето хора тук - какво искате да кажете - дайте да им подарим на Цеко, Пеевски и компания Пирин и всичко друго, което искат - да си го сечат и застрояват, нищо, че така ще се наруши българското законодателство и две европейски директиви, заради което скоро ще плащаме санкции...? И защо да им го подарим - защото Пеевски и Цеко казаха, че тези, които протестират срещу това - да се нарушават законите, са "Зелен октопод" и сигурно им плащат мистериозни западни организации, а българският национален интерес е Цеко и Пеевски да нарушават българските закони???....
  • 43 Различен

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Azazel":

    На мен ниКОЙ не ми плаща заплата, а аз плащам на 20-тина души заплати!
    Имаш ли представа, как точно става това???
    И след като съм платил, за 26 години бизнес, няколко милиона данъци на тази държава, мисля, че имам право да знам, къде, защо и за какво точно са отишли! И би трябвало аз да определям, за какво и къде да отиват, а не някакви цървули, с интелект и мислене на тъпи шопи с девиз:Аз не сакам да съм добре, аз сакам на Вуте да му е зле!" да ми определят правилата на играта!
    Анадън му?

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Антон

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Различен":

    Точно
    Приказката на Вуте да му е зле. Да се чудите как езика ни е толкова богат и едно изречение обобщава цялото поведени на вмирисаните.
    Брадатите постоянно повтарят цеко, Цеко,шиши. Слабо ме интересува Цеко, меко, кире, или стоянчо.
    Аз искам краен продукт, който ме устройва. Как концесионера си определя цената, лихвите, правните въпроси, дали е Цеко или меко не ме вълнува. Искам като си платя карта да получа това за което плащам. Не искам да бия средно 1500 км. до нормалните ски курорти.
    Зелените да свикват - въпрос на време е да има и втори лифт, и дипълнителни писти.
  • 45 Azazel

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Различен":

    Баш ти си на принципа "Аз не сакам да съм добре, аз сакам на Вуте да му е зле", щом, вместо да се радваш на спортните успехи на Боян Петров, злорадстваш кой му плащал експедициите... И, като ти гледам начина на мислене, съм сигурен, че просто си някакъв изкукал пенсионер, дето си седи вкъщи на село по цял ден, пие домашна ракия и тъжи за времето на социализма, когато е бил комсомолец, а после партиен секретар на ТКЗС-то... Такъв ограничен индивид като теб няма начин да е развивал успешно собствен бизнес, пък и има няколко български фирми (мога да ги изброя на пръстите на двете си ръце), които са плащали милиони в данъци, всеизвестни са, но явно не и на теб, затова си мислиш, че скрит зад интернет-анонимността, лъжата ти за това, че си голям бизнесмен, работодател и данъкоплатец, ще мине...

    Коментиран от #46

  • 46 Различен

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Azazel":

    Вие уважаеми господине сте толкова заслепен и бесен, че даже не четете написаното от мен!
    Написал съм, че за 26 години съм платил тези данъци, а не всяка година! А и жалко, че не съм платил толкова всяка година, но толкова ми е позволила държавата и нелоялната конкуренция, нещо непознато за университетски преподавател, който е свикнал да усвоява само едни пари и да смята, че парите растат по дърветата и се берат, като липов цвят!
    Защо да се радвам на някакви спортни успехи?? На моите бизнес успехи няКОЙ да се е радвал?? Или обратното, само са гледали кога и колко да забиват ножове в гърба ми?
    Живея на другия край на държавата. Не познавам ни Пеевски, ни Боян, ни Пешо, ни Цеко! Не ме и интересуват! Но не съм съгласен, няКОЙ някъде си да ми определят какво да правя и как да се развивам, аз и региона в който живея! Не може шепа тъпи и подкупни софиянци, да определят бъдещето и развитието на даден регион! Това е право на живущите там, да се самоопределят и след време да са горди или бесни на избора си, както направиха това Добричлии!
    НяКОЙ определя ли ви на вас, дали да имате метро или не??
    Интересувате ли се от мнението на другите??? НЕ! Ми аз не съм съгласен да се строи примерно метро в София! Що тогава го строите и то с моите пари??
    Ми банскалии защо трябва да се интересуват от вашето мнение и желание??
    Понял???

    Коментиран от #47

  • 47 Azazel

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Различен":

    Нещо май вие по-скоро не четете, а само беснеете... Първо, нито аз, нито някой от протестиращите има нещо против развитието на Банско или на което и да е място в България, стига това да се случва по законов начин. Пирин е национален парк, не е частна собственост на банскалии и тъй като е национално богатство (на всички българи, по равно) законът изисква, когато нещо ще се строи/сече в него - да се прави задължителна екологична оценка, както е записано в българското законодателство и две европейски директиви. В Министерски съвет обаче бе внесено предложение, което позволява "при инвестиционен интерес" да се взима решение без такава оценка, при това - за зони, надвишаващи многократно тези в действащия план и обхващащи близо половината от парка... Плюс това, правителството се опита да даде под масата концесията за следващия перод дни, преди да започне да действа нов регламент, според който за концесия на такава стойност се изисква открит конкурс и одобрение на ЕК... За тази направо скандална и смърдяща на корупция процедура протестират хората, не да пречат на Банско да развива туризма. Относно другите неща - метрото на София е финансирано основно от евро-фондове, не с ваши средства, а вашата община има пълното право да кандидатства наравно със София за същите тези евро-фондове и, ако не го прави, търсете отговорността в избраните от вас кметове и в обласната управа, не в софиянци.
  • 48 LEGIONARIVS

    2 0 Отговор
    ония дъртия като беше на власт колко гори изсече? къде бяха тея мишки?
  • 49 ТОМБА

    1 0 Отговор
    ЧУДЕСНО ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове