688 10

Искат президентско вето на новоприетия закон срещу корупцията

От фондация "Антикорупционен фонд" смятат, че законът противоречи на принципите на правовата държава и на разделението на властите

Константин Карагьозов

От фондация "Антикорупционен фонд" поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на новоприетия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Законът беше приет на едно от последните заседания на парламента за тази година, а държавният глава вече намекна, че възнамерява да го върне за ново обсъждане.

Според фондацията антикорупционният закон създава самоцелното нов орган, без гаранции за неговата независимост от политическо влияние и публична отчетност и без гаранции за основни права и свободи на гражданите. Законът противоречи на принципите на правовата държава и на разделението на властите, смятат още юристите на неправителствената организация, които оспорват механичното сливане на твърде различни по функции и дейности и органи, някой от които през годините са доказали своята неефективност, предава БНР.

Те виждат проблем и в избора на председател и членове на комисията с обикновено мнозинство, защото то дава на управляващото мнозинство пълна доминация в органа, което пък създават условия за концентрация и злоупотреба с власт. Проблематични, според "Антикорупционния фонд", са липсата на защитата за гражданите и организациите, които искат да съдействат на новия антикорупционен орган, процедурата за попълването и подаването на имуществените декларации, защото не е ефективна, тази за отнемане на незаконно придобитото имущество пък е оценена като несъвършена. И още възможността новият антикорупционен орган да използват специални разузнавателни средства създава предпоставки за концентрация на власт и възможни злоупотреби с нея, пишат до президента от "Антикорупционния фонд".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 09:34  30.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • То е ясно
  Отговор
  2 09:54  30.12.17
  Никой от власт имащите (и опозицията) не иска да се бори с корупцията. Самият факт, че няма да се проверяват анонимни сигнали и се носи наказателна отговорност е показателно. Аз ако съм корупиран министър нима нямам влстта да смажа всеки, който дава сигнали срещу мен? Липсата на ефективен контрол над тази нова организация, ще я направи един орган за политически тормоз

  Коментиран от #8

 • Гост
  Отговор
  3 10:07  30.12.17
  Как да бъде иначе, когато управляващите знаят какви са ги вършили? Та те да не са мазохисти?
 • 4 10:48  30.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 10:50  30.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • виж ти !!
  Отговор
  6 11:05  30.12.17
  А къде е алтернативният закон на Антикорупционния фонд, а? И какво представлява този фонд, чий е, май ще излезе че е на корумпетата. Виж ти, били за вето, все едно ламята да се жалва, че не и харесват тези, дето пазят златната ябълка. Гиди разбойници недни !
 • Сополорос
  Отговор
  7 11:16  30.12.17
  Като чуя "неправителствена организация" в България ми настръхва косата и я свързвам с чичко сорос,агнешки главички,БХК е една от тях,но тук ясно се вижда сянката на подлата и дълга ръка на кака Кури
 • я я
  Отговор
  8 11:35  30.12.17

  До коментар #2 от "То е ясно":

  Какво борене бръмчи в главата ти чиче, или стрино, срещу корупцията трябва да се прилагат законите, това е работа на съдебната власт, само че тя е на бсп, дпс и костовистите, тоест на корубсията.

  Коментиран от #9

 • Горкия ГЕРБ
  Отговор
  9 12:00  30.12.17

  До коментар #8 от "я я":

  ТО ГЕРБ остана без главен прокурор и без съдии (само опраскани каки) :) Ти верваш ли си, че има партия без свои хора в съдебната система? И че няма корупция в ГЕРБ? Само суджук :)
 • onq s konq
  Отговор
  10 14:20  30.12.17
  Това е президент.Кратък,точен и ясен с чувство за дълг.

Напиши коментар:


Публикувай