1 760 6

Пуснаха идейния проект за втората кабина в Банско

Целта е да се изгради втора, 10-местна кабинкова въжена линия, с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км

Константин Карагьозов

Още преди 8 години, когато се появиха първите признаци на проблем с опашки на Начална станция на Кабинковия лифт, „Юлен“ АД се свърза с водещите производители на въжени линии, за да консултира възможни варианти за неговото решаване. След многогодишни консултации и анализи за решаване на проблема, общото мнение е, че е необходимо да се изгради втора 10-местна кабинкова въжена линия, с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км. Заключението е плод на работата на инженери и проектанти, които са обследвали казуса на терен.

Разработено е и идейно проектно трасе, видно от приложената схема. След обсъждне на редица варианти се стигна до единодушно становище, че това е най-добрия възможен вариант, който ще реши транспортно-логистичния проблем с опашките и едновременно с това е най-екологосъобразното решение.

Новата кабина е предвидено да има начална станция, разположена в непосредствена близост до начална станция на действащата кабина. Трасето от нея до междинна станция, разположена в м. „Чалин валог“, се движи почти успоредно на настоящата и след междинната станция продължава до другия естествен център на ски-зоната - местност „Шилигарника“. По този начин ще могат да се разделят туристопотоците, за да не се създаде отново проблем с опашка на „Бъндеришка промяна“. Така двата центъра – „Бъндеришка поляна“ и „Шилигарника“ ще поемат равномерно всички скиори без да се получават нови опашки.

Трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона. Горските площи, през които ще премине трасето са само 0,017 % от територията на НП „Пирин“.

Акционерно дружество "Юлен", концесионер на „Ски зона Банско“, е готово да поеме твърд ангажимент, като компенсаторни мерки във връзка с изграждането на втория кабинков лифт, че срещу всяко отстранено дърво ще засади пет нови дървета, на посочено от Дирекцията на НП „Пирин“ място.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Миа
  Отговор
  1 17:42  01.01.18
  Вече нещата ми изглеждат професионално и по европейски

  Коментиран от #2

 • К.К.
  Отговор
  2 17:57  01.01.18

  До коментар #1 от "Миа":

  Десет години нещата си изглеждат така, дано не продължат само да си изглеждат още десет години по същия начин.
 • съвет
  Отговор
  3 18:06  01.01.18
  Дайте няколко кабинки на Томата и другите апапи че като нищо магат да отрежат въжетата на сегашния лифт, дигнали са температура и ни ядат ни...седят.

  Коментиран от #4

 • Томи Белев
  Отговор
  4 12:40  02.01.18

  До коментар #3 от "съвет":

  Томата само иска да си сади тревица нейде там и като пуши да нема човек на по малко 5км
 • Бобър
  Отговор
  5 14:16  02.01.18
  Aй лайк ит! Дано и се случи сега!
 • ДДД
  Отговор
  6 22:05  02.01.18
  за да е печеливша трябва да са поне 300 кабинки 240 за депутатите 20 за еколозите 20 енергото и 20 за собствениците

Напиши коментар:


Публикувай