322 1

БАН получи обещаните милиони след черното знаме

Мария Атанасова

Правителството отпусна днес допълнителни 15 млн. лева на Българската академия на науките (БАН) за 2018 г., каквато договорка бе постигната между изпълнителната власт и академията в края на м.г., за да бъдат спрени планираните за европредседателството протести на учените. Средствата са за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука, което значи, че става въпрос за пари, до които иначе достъп биха имали университетите.

В бюджета за т.г. парите за БАН бяха увеличени с 5 млн. лева до 83 млн. лева. Допълнителните 15 млн. лева ще бъдат разпределени между звената на БАН въз основа на резултатите и оценката за научната дейност, съобщиха от правителствената информационна служба.

Със споразумението за допълнителните средства правителството и БАН се договарят за съвместна работа за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на академията с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи. Предвижда се и обсъждане на принципите за финансиране на БАН.

Министерството на образованието и науката ще трябва да изработи механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища. За първи път от осем години стипендията бе увеличена от 450 на 500 лева на месец от 1 януари.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Прав беше Б
    Отговор
    1 06:43  04.01.18
    АЛОООО имах приятел който следваше физика и се уреди в БАН на работа - уж някакви изследвания, взимаше 500лв на месец и ходеше в БАН 3 дни седмично по 2 часа за да си лафят там, в БАН единственото които се случва са кафета, банкети и лафове, да не говориме за метеоролозите - вие гледалили ли сте гръцка прогноза - трае 10-15 минути и разказва всичко и познава всичко , тука 30 секунди

Напиши коментар:


Публикувай