1 857 5

Крепостта Царевец се руши

Стопанинът, Община Велико Търново, отново не заделя пари за реставрация

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Рушат се зидовете на историческата крепост „Царевец“ във Велико Търново. За спешната консервация са необходими 500 хиляди лева.

Сумата за спешни ремонти на зидовете се е увеличила от 200 хил. лв. на половин милион, но Община Велико Търново не отпуска финансиране, посочи директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов пред БНР.

"Царевец наистина има значителни проблеми, най-вече с оригиналните зидове, защото резките климатични промени, големите температурни разлики водят до изветряване на свързващия зидовете хоросан и оттам съответно и саморазрушаване", заяви той.

Крепостта „Царевец“ е дадена от държавата за 10-годишно стопанисване и управление на Община Велико Търново, която за 4-та година не предвижда в бюджета си пари за реставрация на крепостта.

Велико Търново / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 15:43  03.01.18
  Парите от толкова туристи къде отиват?!?!?

  Коментиран от #3

 • Русенец
  Отговор
  2 15:55  03.01.18
  С такъв надут пуюк кмет, като Панов, скоро и Търново ще се разруши. Патрона му Цветанов да му даде пари от 11милиона субсидия за ГЕРБ ! Да не правят асансьори за 20хил. от които да са изкарали само 3хил., а да си правят сметката. Всички ГЕРБ-аджийски общини са на същия хал. Дойдоха на вълната за борба с корупцията, а корумпираха и мишките в общините си. Като русенския кмет ВКР-то Стоилов - магьосника на корупцията и безпринципността !
 • гост
  Отговор
  3 16:27  03.01.18

  До коментар #1 от "бббббб":

  Крепостта има работно време като на общинско обслужване: зиме, лете до 17ч. Е кажете ми как да отидеш на разходка в 15-16ч в най-голямата жега да обикаляш каманака? Последният път върнаха семейството ми заедно с японска група туристи, общо бяхме към 40 човека. Идиотите не могат да управляват. Това трябва да стане ясно. Лятно време трябва да е отворена до 21ч, светло е, хладно е, как въобще някой си мисли, че ще ходят много посетители в жегата и ще затварят вратите след това. Няма вода, няма тоалетни има едни прогнили и миризливи доспехи в началото и това е. Сметнете по 200лв повече на ден приходи само заради работното време и отиват на 50х.лв годишно повече или за тези 4г да ги имат вече 200бона за саниране. Няма кой да мисли или пък чакат точната фирма, която да прибере парите от общината.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 08:43  06.01.18
  Не се рушат, реформират се.
 • Шаран БГ
  Отговор
  5 10:24  06.01.18
  Прощавай гост-енино - " Крепостта има работно време като на общински чиновник !!! "

Напиши коментар:


Публикувай