1 046 1

МОН премахва хартиените дневници

Електронните събират оценките, отсъствията, забележките на учениците и ги изпраща на родителите

Константин Карагьозов

Според закона от 2018 г. училищата могат да поддържат само електронни дневници, а не паралелно с хартиените, както досега. Дигиталните варианти се въвеждат постепенно във все повече училища в България.

Електронният дневник събира оценките, отсъствията, забележките на учениците и ги изпраща на родителите. Те от своя страна също могат да комуникират и с училищното настоятелство.

„Информацията от хартиения дневник стига до родителя чрез ученическата книжка на ученика, а това не винаги се случва”, признава пред bTV Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ, София.

Фирмите, които разработват продукта, твърдят, че e защитен срещу хакерски атаки.

„Потребителят, който си знае потребителското име, парола, оставил е телефонния си номер и след това въведе кода, който му е изпратен, едва тогава може да прави промени по данните”, разкрива софтуерният разработчик Любомир Ваньов.

Ако е необходимо, бележките могат и да се разпечатат на хартия.

Експерти на просветното министерство все още работят по официалното въвеждане на електронните дневници.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кака Гинка
    Отговор
    1 22:40  03.01.18
    Хубаво,ама у нас все нещо се обърква.Обикновено работим с най-некачествената електроника и често се случва в банки,магазини и общини хората да чакат изнервени заради "срив в системата". Дано поне учителите си запазят хартиените тефтери,че ако някой забърше информацията ще настъпи меко казано хаос и в оценките.Не,че е лошо да вървим в крак с времето,ама нашенската работа винаги е по-различна от стандартите...

Напиши коментар:


Публикувай