809 8

БСП против ратификацията на Истанбулската конвенция

Константин Карагьозов

Българската социалистическа партия се обяви против ратификацията на Истанбулската конвенция. В официално изявление, разпространено до медиите, социалистите обявиха, че "няма как да приемат “социален пол" и подобни формулировки".

Ето и цялото писмо:

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции, се казва в позицията, разпространена от пресцентъра на партията. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола".

Обръщаме внимание, че при обсъждане проекта на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване" (а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцията за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са.

Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета „Борисов“, е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза.

Призоваваме правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС, се казва в заключение в позицията на БСП.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бай Тодор
  Отговор
  1 09:47  04.01.18
  Леле, и сега като какъв пол ще се определят 50% от дупетатите в парламента?
 • Моамар
  Отговор
  2 09:56  04.01.18
  Социалистическите партии са леви по принцип, те подкрепят всякаква сексуалност, консумациа на наркотици, пиене , пушене, даже всякакво присвояване на държавни активи - Източване, Заменки, а после като набъбнат проблемите иде некой бате Бойко и почва да рине докато го псуват

  Коментиран от #4

 • НАГЛОСТ $
  Отговор
  3 10:01  04.01.18
  Тази някой бръсне ли е за СЛИВА??????
 • Све
  Отговор
  4 10:04  04.01.18

  До коментар #2 от "Моамар":

  Даже циганите почват да бягат от България Гласувайте за ГЕРБ, ДПС, БСП, тъпаци

 • Пурко
  Отговор
  5 10:22  04.01.18
  Следващата евроХейска декларация очаквам да е - от 2020 г. хомосексуализЪма става задължителен, който откаже вън от ЕС или 10000000000 евро глоба на ден.
 • Затишие пред Буря
  Отговор
  6 11:05  04.01.18
  Тази Инстанбулска конвенция,ще докара на Бойко,нова оставка на правителството,почти е сигурно,ако не се съобразят със Българският народ!!
 • Хахаха
  Отговор
  7 11:45  04.01.18
  Сега сме гладни българчета После ще станем гладни гейчета Хахаха Ще ни разпределят и емигрантчета за осиновяване… След като… ...няма да имаме… ..избор
 • 8 09:18  05.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай