832 16

Порожанов: Скъпият ток няма да удари по храните

Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има

Стефанаки Йоанис

Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока с до 60%.

Това обяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов по повод предупрежденията от работодателски организации, че увеличението на цената на тока за бизнеса ще доведе до поскъпване на редица стоки и то от първа необходимост. Става дума предимно за храни - хляб, млечни произведения, месо.

Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има, каза Порожанов.

По думите му винаги при предпоставки за по-висок ток има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът винаги заема тази позиция.

„В производството има и много субсидии и предпоставки за повишаване на цената към преработвателите не би следвало да има”, категоричен беше министърът.

В същото време бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Ние направихме среща в Министерството на енергетиката, в която участваха и лидерите и на работодателските, и на синдикалните организации и ясно заявихме, че ако не се нормализира ситуацията ще се предприемат протестни действия, каза шефът на КРИБ.

Той предлага да се промени начина на работа на електроенергийната борса, като се увеличи предлагането на електроенергия. Освен това, според Велев, трябва да се разследват спекулативни сделки, които се извършват на пазара на електроенергия, защото няма икономическа основа за един такъв скок на цените на електроенергията.

Цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 процента, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50 процента по-високи. Разликата очевидно е спекула, каза Велев.

Поскъпването на тока за индустрията ще доведе и до увеличение в цените на храните и хранителните продукти, предупреждават представители на бизнеса.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:48  04.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  2 11:50  04.01.18
  Верваме ти Поружанов. Ний и на Баце верваме, че сме стълбилни. Знаем, че се грижите само за "повишаване на жизнения стандарт".
 • ЕВН
  Отговор
  3 11:56  04.01.18
  Тоя днес май не си е пил сините хапчета :)))))
 • ЧЕП
  Отговор
  4 11:57  04.01.18
  Чиста проба лъжа! Естествено, е че разходите ще бъдат калкулирани в цената. Това е същата лъжа, когато дрънкаха, че имаме дефлация... Мисля, че всеки усеща по джоба си постоянно растящите цени на абсолютно всичко!

 • Президент Унгого Кобе
  Отговор
  5 11:58  04.01.18
  Удрии по ганьоте он е богат европеец от високи цени се не плаши.
 • кирка
  Отговор
  6 12:01  04.01.18
  Порожанка... отдалеч си личи, че токът първо теб е ударил за да ни плещиш такива глупости. Всички БГ-меринджеи са Майки Терези и няма да повишат цените, нали?!
 • Гълъбин
  Отговор
  7 12:03  04.01.18
  Абе матматик това е като да носиш чанта тежаща 10кг аз да ти сложа още 6 кила и да ти кажа,че няма да ти натежи.
 • onq s konq
  Отговор
  8 12:24  04.01.18
  Вероятно ще има поскъпване,но то ще бъде минимално и в рамките на нормалното за Европа.Защото 1/Действа законът за конкуренцията и тоя който си позволи да вдигне цените "повечко",ще се окаже с непродадена продукция.Ако пък се появят "договорки" между производители,то ще се задействат САНКЦИИ ЗА КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ,а глобите са доста солени.2/Няма проблем правителството да насърчи ВНОСА НА "НЕКОИ НЕПРИЕМЛИВО ПОСКЪПНАЛИ СТОКИ",което много бързо ще охлади по-упоритите любители на големи печалби.Естествено Правителството има и други "косвени" лостове за справяне със подобни "луди глави" с мощно присъствие на пазара,като например изпращане на едни "строги ревизори" ,които даже и да не открият нищо,поне ще затормозят КОГОТО ТРЯБВА,но практиката показва че те винаги "откриват нещо".

  Коментиран от #10

 • Глупости
  Отговор
  9 12:24  04.01.18
  ТО и вдигането на винетките щеше да подобри качеството на пътищата, но не би. Само повиши нивото на кражбите
 • Германия
  Отговор
  10 12:27  04.01.18

  До коментар #8 от "onq s konq":

  За Германия ли пишеш? "Законът за конкуренцията" не действа в България. Само привидно имаме свободен пазар (подобо на свободната преса)

  Коментиран от #12

 • Търсене и предлагане
  Отговор
  11 12:30  04.01.18
  Покрай европредседателството изчезнаха яйцата и им скочи цената. Събирали ги за посрещането на гостите и посрещачите :)
 • onq s konq
  Отговор
  12 13:02  04.01.18

  До коментар #10 от "Германия":

  Законът за конкуренцията е СВЕТОВЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАКОН и е невъзможно да не действа във всяка демократична кап. държава ИЗВЪН ВОЛЯТА НА СУБЕКТА.Друг е въпросът че може да бъде претъпявани силите му по определени начини и в известни граници.А по въпроса за свободата на словото/пресата,медиите/ ще спомена думите на Агата Кристи,когато я попитали за рецепта за готвене на заек-"Първо си хванете заек"!Та така-Първо си обособете медия/ваша,лична/,а после си пишете в нея и разпространявайте каквото си поискате!

  Коментиран от #14

 • куку руку ку
  Отговор
  13 13:50  04.01.18
  Храните и без това перманентно си поскъпват...
 • всяка демократична кап държава
  Отговор
  14 15:04  04.01.18

  До коментар #12 от "onq s konq":

  Разширяваш за колко държави се отнася твоето твърдение, но България пак не се включва в това множество. България не е демократична кап. държава. Ако отидеш на един най-обикновен пазар за зеленчуци със своята продукция и решиш да я продаваш на цената, на която си ги произвел, то ще имаш доста неприятни срещи от третия вид. Така и на по-високите места. Не случайно ремонтът на НДК е три пъти по-скъп от реалната цена
 • Шаран БГ
  Отговор
  15 07:26  06.01.18
  Този другар ги приказва досущ като български политик !
 • чалма тв
  Отговор
  16 09:21  06.01.18
  няма, разбира се г-не, по вашите храни нищо не може да удари ..Говорим за нас, но пука ви за обикновени хора.То има ли все още идиоти,които вярват на държавни служители. Няма да има и храни скоро,защото това което хапваме-боклуци внесени от всякъде,благодарение на тотално убийство на българско земеделие.

Напиши коментар:


Публикувай