491 10

Подкрепа за втория лифт в ски зона Банско

Бедни хора и безпарични общини не пазят природата

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Членове на гражданските сдружения „За да останат хора в България“ и „Бъдеще за община Банско“ са подкрепили решението на Министерски съвет за национален парк „Пирин“ с над 500 писма до премиера Борисов и европейския комисар по околната среда Кармену Вела.

Това съобщиха за Факти.бг от двете неправителствени организации.

В писмата се отбелязва, че “спъването на икономическия растеж поставя пречки пред опазване на природата, тъй като бедните хора и бедните региони рядко поставят за свой приоритет запазване на природните ресурси“.

По тази причина решението на Министерскисъвет да позволи нови инвестиционни намерения в съществуващата туристическа зона в Пирин е правилно и позволява конкурентното развитие на планинския туризъм в региона. Това посочват от гражданските сдружения „За да останат хора в България“ и „Бъдеще за община Банско“.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов твърди, че “в туристическата зона с размер 2.6% от площта на парк Пирин ще се изграждат единствено спортни съоръжения, а в цитираните от еко-организациите 45% от парка е възможно само създаването на водохващания за питейни нужди на населените места в пиринския регион“.

Димов посочи, че “създаването на такива водохващания е допустимо по закон и няма обяснение защо при създаването на плана за управление на парк Пирин през 2004 г. е било забранено“.

Според министъра на околната среда, в МОСВ още не е постъпило инвестиционно намерение, но предстои да се проведе разговор с оператора на ски зона Банско относно представения от него идеен проект за трасе на втория кабинков лифт.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 11:55  04.01.18
  Само това остана, дайте им да сторят "Само лифтове и спортни съоражения" да видим после Цеко колко кръчми и хотели ще вдигне!
 • Дени
  Отговор
  2 12:06  04.01.18
  и аз подкрепям втория лифт в банско! и ми писна от безмислени протести, които само забавят процедурата. а вече лифтът трябваше да го има и да работи. ако бяхме нормална държава
 • Силвето
  Отговор
  3 12:18  04.01.18
  ОСтавете хората в региона да си живеят и да се стремяят към по-добро бъдеще..не може всички да са софианци
 • Яво
  Отговор
  4 12:53  04.01.18
  България трябва да се развива, а не да тъне в мизерия. Лифт и нови съоръжения са нормална стъпка в тази посока

 • 4040
  Отговор
  5 13:41  04.01.18
  Не може да се инвестира само в центъра на София разберете!
 • бай Тодор
  Отговор
  6 14:43  04.01.18
  Много ми е интересно, тези мангусти от снимката какво бъдеще за децата си искат? Навярно да има повече жИлязо за берене.
 • гост
  Отговор
  7 14:47  04.01.18
  Някой да знае по колко кинта дават на тия цигани в Симитли за да протестират?

  Коментиран от #9

 • Франки
  Отговор
  8 15:19  04.01.18
  Кое не е ясно - никакви кръчми, хотели, механи, постройки и т.н. Не се правете на луди!
 • Иво
  Отговор
  9 23:20  05.01.18

  До коментар #7 от "гост":

  Със сигурност им дават доста по-малко, отколкото дава Иво Прокопиев на тия цигани от "Зелените" да излизат да пушат трева заедно пред Министерски съвет!
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  10 19:06  06.01.18
  Искам Бъдеще и плюя на това дето казвате че е държава!

Напиши коментар:


Публикувай