1 154 4

Куриозни сигнали на тел. 112: раждаща котка и развален салам

Мартин Христов

На спешния телефон 112 понякога се получават куриозни обаждания. По празниците например имало сигнали за летящо НЛО и раждаща котка.

Почти всяко второ позвъняване се оказва далеч от определението за спешен случай, разказаха пред Нова телевизия служители.

Над 4 милиона обаждания са приели дежурните оператори на „Спешна помощ” за изминалата година. Повече от половината от тях обаче попадат в графата "нерегламентирани". Това са случайни набирания на 112, докато телефонът е в джоба или така наречената "грешна преценка" - когато подаващият сигнал мисли, че случаят е спешен, но за службите ситуацията не е такава. Само в новогодишната нощ са регистрирани 4200 обаждания.

Гълъб със счупено крило, салам с изтекъл срок на годност или спукан матрак - операторите твърдят, че са чували какво ли не от другата страна на линията.

„Около Коледа мъж звъня многократно, защото го преследвали духове със сини очи, крият се зад пердетата, жена без ръце го притискала. Полицията беше ходила да установи, че няма джуджета при него”, разказва Диляна Димитрова, оператор към „Спешна помощ”.

Някои от сигналите звучат като критични случаи, докато не се провери на място. Има и така наречените "телефонни терористи" - хора, които звънят почти всеки ден като баба Анастасия.

„Тя се наспива до към 22.00-23.00 часа и започва да звъни и да иска някой да я посети непременно. Симптомите й са задушаване, сърцебиене, но тя всъщност е много самотна. Веднъж беше направила бухти и ни посрещна от вратата с: „Бухти, бухти... искате ли бухти?”, спомня си медикът Анелия Цонева.

Голяма част от хората не могат да се ориентират кога реално са изпаднали в животозастрашаваща ситуация, твърдят от системата за спешни повиквания.

„Граждани смятат, че 112 е отговорен да им смени изгорялата крушка или да ги информира докога важат годишните винетки. Възрастни хора ни съобщават разтревожени, че са свидетели на нашествие на неидентифицирани летящи обекти. Впоследствие се оказва, че това са найлонови торбички или китайски фенери”, коментира говорителят на „Национална система 112” Данка Недялкова.

Ученик пък се обадил с молба към диспечера да му помогне да реши трудна задача по математика.

Загубата на ценно време, когато някой наистина се нуждае от спешна помощ, е всекидневие, твърдят операторите. И призовават: набирането на 112 да става с отговорност - към себе си и към другите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  1 17:26  05.01.18
  Пишете: - били ме ху... за тоя телефон щото се разбра че там са некадърни абдали...!
 • Кобрата
  Отговор
  2 22:40  05.01.18
  Трябва да има яки глоби и да не жалят нито един от тези, които подават такива глупави сигнали
 • Gabriela
  Отговор
  3 11:58  06.01.18
  И искам да кажа че всяко обаждане с такива ситуации трябват глоби и задържания!!!Кой е съгласен.Тоя телефон е нужен да спасяваме човешки живот а не за някви смешни ситуации!!!
 • Ваня
  Отговор
  4 13:55  08.01.18
  И пак статията представя клюките от 112. Хубаво де, има несъвестни граждани! А автора що не вмъкна няколко реда и да напомни в кои случаи се използва 112?

Напиши коментар:


Публикувай