5 Януари, 2018 11:28 1 458 5

„Юлен“: Горите в Пирин се увеличиха с 20 000 дка

  • банско-
  • пирин-
  • юлен-
  • гори-
  • ски-
  • писти

Кой нарушава закона в спора за Банско

В размяна на обвинения и надговаряне се превърна дебатът между Борислав Сандов от „Зелените” и Славейко Стайков от коалиция „За да останат хора в България” по темата за плана за управление на Национален парк „Пирин” и втория лифт на Банско.

В студиото на „Тази сутрин” Стайков определи вчерашния голям протест в София и ред други градове като „политически”: „Вчера беше демонстрирано в София, че хората, които излязоха, искат местните власти да нямат думата”. Той заяви, че за 10 години концесия на „Юлен” горите в Пирин са се увеличили с 20 000 дка.

Сандов коментира, че вече е нарушено предписание на Европейската комисия планът за управление на парка да мине през екооценка. По думите му решението на МС от 28 декември за Пирин само по себе си нарушава 2 закона и 2 евродирективи, а допълнителни нарушения са допуснати и при самото обществено обсъждане, като това поставя под сериозно съмнение твърденията на властта, че няма да се допусне масова сеч и строителство в планината.

В тази връзка припомни и констатираните от 5-членен състав на Върховния административен нарушения на „Юлен”.

Той направи паралел с протестите срещу кабинета „Орешарски”, започнали с приблизително същите мащаби след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. По думите му отново става дума за решение, прието без обсъждане и с опит за извиване на ръце. „Арогантността на управляващите и представянето по един лъжовен начин доведе до реакцията”, отбеляза той.

На 11 януари предстои нов протест, а еко активистите ще отнесат въпроса и в Брюксел, като се очаква поредна наказателна процедура срещу България по линия на опазването на околната среда. Нашата страна има най-много именно заради унищожаване на природата.

„Тези хора показаха, че ще пречат до последно на развитието на българския зимен туризъм”, коментира Стайков. Според него именно еко активистите са причина жителите на 200 български планински и полупланински общини да не могат да живеят по-добре.


Целта на нашата фирма е да вложи доста пари, само и само да облекчи хората, които идват в Банско, за да не чакат час и половина на опашки, заедно с децата си, което ги мъчи. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Иван Обрейков, изпълнителен директор на "Юлен" АД.

Фирмата концесионер получи решение от страна на правителството за изграждане на втори кабинков лифт в курорта, което предизвика поредица от протести в София и в цялата страна. Протести имаше и в Банско, но в защита на каузата за изграждане на втория кабинков лифт. Относно протестите Обрейков коментира, че не е чул нито един екологичен аргумент от страна на протестиращите.

Той изтъкна, че не може да обясни на хората, които са избрали да почиват в Банско, че има едни, които протестират. Относно аргументите на протестиращите, изказвани със становищата на протестиращите, че са против олигархичния монопол, против това да се правят подаръци на избрани.

"Някои искат да им почне предизборната кампания, разбира се - един печално известен управител на парк Пирин и някои други бивши политици", посочи Обрейков. Той посочи, че фирмата не представлява монопол нито на Боровец, нито на Пампорово, нито на Добринище, които също са ски центрове.

"Ние имаме, която ни е дадена от 2001 г. и си изпълняваме задълженията като плащаме и концесионната такса. Тя е съобразно приходите, които се извършват след всеки сезон", коментира Обрейков. Петър Петров, представител на концесионера, коментира, че Юлен е вложил около 76 млн. лв. в изграждането на спортната инфраструктура.

Така концесионното задължение е около 400 хиляди лева на година. Относно аргументите на протестиращите, че лифтът е претекст за по-нататъшно строителство и изграждане на нова леглова база, Петров посочи, че се смесват две намерения по изключително манипулативен начин - това на общината да урегулира строителството в Банско и намерението на концесионера за втори кабинков лифт. Той бе категоричен, че в планината е забранено изграждането на каквато и да било леглова база.

"Съвпаднаха по време два процеса, които вървяха едновременно. Тоест общината от години се опитва да въведе ред в града и да го регулира. Тъй като в големия строителен бум, нещо с което ние сме изключително несъгласни, но никой не може да спре собственика да се строи върху имота, застроиха една огромна част от яката под планината", посочи Петров. По думите му реално общината в момента се опитва да урегулира тези части от града и да прокара улици.

Обрейков коментира, че те не строят нищо. От ски центъра нагоре се строи само спортна инфраструктура. "Мъчим хората, имиджът, който оставяме не е добър", коментира още той.

Той визира, че 35% от трасето за изграждането на втория лифт няма дървета има поляни, изграждането ще трае година и половина. Дължината е 5,9 км. Нови писти няма да има. На територията на Пирин, който е част от териториите, защитени от ЮНЕСКО няма пречка да се строят спортни съоръжения.

Обрейков не скри, че някои хора се препитават с обжалвания, а семействата им са се заклели, че ще са против всеки проект - бил той за магистрала. "Има една група хора, които са се заклели да пречат на България, цитирам еко семействата в България, да не цитирам имена. Те са се заклели да пречат на всеки един проект, който се случва в България - срещу България"

В последно време в България не е изградена нито едно ново съоръжение, нито една нова писта. "Всичко е блокирано, за да не може този бизнес да се развива в България", посочи Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    10 4 Отговор
    Този Сандов е болен наркоман, класически случай на човек който в състояние на делириум си внушава че богаташите ще окупират любимият му Пирин и ще плъзнат като мравки навсякъде, ще изсекат всичко, а всъщност става дума за нормални хора които отиват до Банско и стоически чакат по 2-3 часа на опашка, на гърците и македоци им писна и вече не ходят
  • 2 САВА

    9 4 Отговор
    татално комплексарче е тоя Сандов, от километри личи
  • 3 Маринела

    7 5 Отговор
    протестът на зелените естествено, че е политически и естествено, че трябва да има втора кабинка в банско. няма кво да се говори повече по въпроса, това е.
  • 4 Русенец

    5 3 Отговор
    Гюлен като толкова са благородни да оправят лифтовете на Витоша, вместо да разкарват хората на 160км. да се пързалят в Банско.
  • 5 Токин

    1 0 Отговор
    "...еко активистите ще отнесат въпроса и в Брюксел, като се очаква поредна наказателна процедура срещу България по линия на опазването на околната среда..." - явно платената "зелена" мафия вече се вживява сериозно в ролята и на европейски орган, който да казва кога и за какво да започне наказателна процедура срещу Родината! Тези платени от "Капитал" хорица се чудят как да пречат за развитието на България и какви сигнали да изпращат в Брюксел, за да очернят Родината! Такива като тях само с камъни на площада ще се оправят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове