1 489 1

МЗ предупреждава за риск от епидемия от дребна шарка

Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни

Венцислав Михайлов

МЗ призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния.

Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас.

Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения.

След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

През 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна Европейския континент. По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм за периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз (ЕС).

Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели) .

Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г.

Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95% .

В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Сульо
    Отговор
    1 00:23  06.01.18
    Айде антиваксерите къде сте? Ваксинирахте ли си отрочетат? Не? Още по добре,само имайте предвид,че няма да ви плащаме като се разболеете, а ако ви дадат фира отрочетата,още по добре -платили сте си скъпо-прескъпо за глупостта. Жалко само за децата,те може и да са по умни от вас,макар че едва ли,генът си е ген...

Напиши коментар:


Публикувай