1 119 7

„Юлен“: Не строим нито хотели, нито публични домове

"Юлен" е вложил 76 млн. инвестиции в този проект и плаща 400 млн. такси

Венцислав Михайлов

Не строим нито хотели, нито публични домове, както твърдят еколози, а спортни съоръжения. Това коментира маркетинговият директор на "Юлен", Иван Обрейков.

Фирмата е концесионер за втория лифт в Банско. Територията, която стопанисваме и е на картата на ЮНЕСКО, не е забранена за строеж на спортни съоръжения. Година и половина ще отнеме строежът на този втори лифт, посочи Иван Обрейков по Нова ТВ.

Концесионерът на "Ски зона Банско" "Юлен" АД представи официално вчера на министъра на околната среда и водите Нено Димов идейния си проект за втори лифт и нови писти в Националния парк "Пирин".

Природозащитници в 10 града излязоха в четвъртък на граждански протест заради предвиденото изграждане на втория кабинков лифт.

На контрапротест в Симитли пък излязоха подкрепящите новата въжена линия в курорта. Контрапротест организираха и в Поморие.

"Юлен" е вложил 76 млн. инвестиции в този проект и плаща 400 млн. такси, каза адвокатът на "Юлен" Петър Петров. В ски зоната е забранено да се строи. Проблемът е, че през последните 10 години в яката под планината изникнаха 8 нови квартала, които общината се опитва да урегулира, каза юристът.

Има хора, които са се заклели да пречат на всеки такъв проект в България срещу пари, каза Обрейков. Според Петров в последните 15 години у нас не е изградено нито едно спортно съоръжение.

Иван Обрейков призова протестиращите еколози да отидат в Банско, където в момента „осем-девет хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета, но чакат на опашка”.

Той подчерта, че целта на „Юлен” е да се вложат средства за изграждането на допълнителна инфраструктура, за да могат гостуващите в курорта да си почиват „целесъобразно”. Той отбеляза, че не е чул екологични аргументи от страна на протестиращите.

„Някои искат да си почнат предизборната кампания”, добави маркетинговият директор на „Юлен”. Той отрече компанията да е монополист и припомни, че „Юлен” няма монопол над Боровец, Пампорово и Добринище.

Представителите на „Юлен” отхвърлиха твърденията на еколозите, че имат намерение да изградят инфраструктура и места за 40 хиляди легла. Те заявиха, че от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура. Според тях на около 35 процента от трасето на бъдещия втори лифт няма дървета, а поляни.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 15:40  06.01.18
  Ако съм на Бойко бих ви разрешил да си построите лифта, но бих забранил още по-здраво строежа на нови писти. Да е ясно - лифт ще има, но утре ако кажете, че пистите са претъпкани проблема си е ваш.
 • gost
  Отговор
  2 15:50  06.01.18
  Ейййй щом и телевизионните оператори от БНТ станаха маркетингови директори, тази държава вЕрно наникъде не отива...
 • Боримир
  Отговор
  3 15:53  06.01.18
  За какво са публични домове като жриците направо се поръчват от хотелите.
 • бумбум
  Отговор
  4 16:09  06.01.18
  един нормален лифт да искаш да направиш и да ти пречат. луда работа, българска
 • Голям прос
  Отговор
  5 18:01  06.01.18
  76млн. инвестиции, а 400млн. такси. Нещо не вдявам
 • ИВАН
  Отговор
  6 11:52  07.01.18
  Спорт ли, ски ли, хотели ли ... аз ще ви дам идея за един хубав спорт - садене на дървета в планината, отиваш на пикник и насаждаш и 10 дръвчета, и пеша разбира се ... ама да не ви изкарат планинари и масови убийци само, затова на групички, за по сигурно :)
 • чалма тв
  Отговор
  7 10:07  08.01.18
  На никого нямам вяра, каже ли няма да стане ,прави тъкмо обратното и това се отнася за всички в тези ширини.

Напиши коментар:


Публикувай