1 040 3

Деца поведоха леденото хоро в Калофер

В ранното утро на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа

Стефанаки Йоанис

С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на река, които бяха с температура около 0 градуса по Целзий. След като беше спасен, кръстът беше предаде на 11-годишния Драгомир от Калофер, съобщава Нова телевизия.

Участниците се бяха подготвили още от вечерта. Мъжете се събраха в дома на свой съгражданин, където цяло нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хора. След като мина ритуалът на калоферци във водите влязоха и няколко групи от гости, които също извиха хоро.

За пръв път хорото се води от деца. Това става по инициатива на местната детска градина. В предишните години в Тунджа влизаха само мъжете и след като вадеха кръста го предаваха на най-малкия участник.

И тази година атрактивното събитие привлече над 6000 туристи и местни жители, които бяха изпълнили улиците в района на реката. За пръв път присъстваха официално и представители на ЮНЕСКО, които са натоварени с мисията да преценят дали хорото да не бъде включено в списъка със световно културно наследство.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните.

България


Още по темата

 •  В Зверино честваха Богоявление с Ботев

   В Зверино честваха Богоявление с Ботев

  Във врачанското село Зверино след половинвековно прекъсване възстановиха традицията да се хвърля кръста в река Искър. Местните хора свързаха празника ...
  6.01.2017
  616
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кафяв швед
  Отговор
  1 13:15  06.01.18
  Имали ли е роми на мъжкото хоро?

  Коментиран от #3

 • незнайко
  Отговор
  2 16:22  06.01.18
  Добър празник, но защо няма видеоматериал ?
 • гост
  Отговор
  3 17:21  06.01.18

  До коментар #1 от "Кафяв швед":

  Там не виреят такива плевели !

Напиши коментар:


Публикувай