1 422 11

Бойко Ноев: Да си признаем, че имаме ”куха армия”

Не може въоръжени сили от 37-40 000 души да съществуват с бюджет за годината от 500-600 милиона евро. Нито концептуално, нито физически

Венцислав Михайлов

Време е да си признаем-днешната българска армия е "куха армия". Това признание и без това е закъсняло с около 10 години.

Това казва бившият министър на отбраната Бойко Ноев в интервю за "Фокус". Той обяснява, че под "куха армия" се разбират въоръжени сили, които ги има на хартия, но в действителност, поради недостатъчно финансиране и лошо управление не могат да изпълняват поставените им задачи.

Според него, основните недъзи на политиката на България във военната област са няколко. На първо място, несъответствие между размера на армията ни и нейното финансиране.

"Не може въоръжени сили от 37-40 000 души да съществуват с бюджет за годината от 500-600 милиона евро. Нито концептуално, нито физически", смята Ноев.

Според бившият военен министър, нашите военни получават между 2 и 5 пъти по-ниско възнаграждение, в сравнение с европейските им колеги.

"Декапитализацията на човешкия ресурс, наричан "недокомплект", достига на места до 30% от щатния състав и това отдавна е свело до нула бойните способности на много формирования", казва още той.

Ноев е категоричен, че има и политическа причина за състоянието на българската армия.

"Имаме една от най-многочислените армии спрямо населението на страната, между 1.5 и 3 пъти повече от други съюзни държави. Но даваме само по 102 долара на човек, което е 9 пъти под средното за НАТО", посочва Ноев.

Според него, лошото управление на сектора и ресурсите. "Даже двойно да увеличим бюджета на Министерството на отбраната, знае се, че той ще бъде пропилян. И проблемът не е в липсата на нова техника, като имаме "Кугър"-и и "Спартан"-и, те не летят, защото се оказа, че не е достатъчно само да ги купиш, трябва да имаш пари и за текущо обслужване", допълва той.

Ноев дава и предложения какво да се промени в армията ни към по-добро. на първо място той поставя кадровия проблем. "Не може на върха на армията да стои пенсионер. Генерал Боцев има впечатляваща военна кариера, но е видимо уморен".

Ноев иска и ревизиране на План 2020, който според него, не е издържал проверката на времето. И нов план за модернизация на въоръжените сили, като на първо място се закупят нови самолети, а модернизацията на старите съветски МиГ-ове да се изостави като възможност.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Баче Кико
  Отговор
  1 16:09  06.01.18
  НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО...!
 • Боримир
  Отговор
  2 16:15  06.01.18
  Вие като бяхте начело на армията какво направихте за нея за да нее куха?
 • КОЙЧО ФУТБОЛ
  Отговор
  3 16:48  06.01.18
  БОЙКО НОЕВ БЕШЕ МИНИСТЪР НА ВОЙСКАТА/ОТБРАНАТА/,ТА КАКВО ЗНАЧИТЕЛНО СТОРИ ПО ВРЕМЕ НА МИНИСТЪРСТВАНЕТО СИ ??? НЕЩАТА ДЕТО ГИ ПИШЕ СА НОТОРНИ ЗА ОБЩЕСТВЕНОСТТА. БУДИ НЕДОУМЕНИЕ СОЧЕНАТА ЧИСЛЕНОСТ НА ВОЙСКАТА. КРИТЕРИЯТ ЧЕ СМЕ С НАЙ-ГОЛЯМО ОТНОШНИЕ АРМИЯ/НАСЕЛЕНИЕ Е НЕУМЕСТЕН. КАКВИ ОТБРАНИТЕЛНИ СПОСОБНОСТИ СЛЕДВА ДА ИМАМЕ - В КРАТЦЕ, КАКВИ СА ЗАПЛАХИТЕ, КАКВИ ЧОВЕШКИ И ФИНАНСОВИ РЕСУРСИ ИМАМЕ, НА КАКВА ПОМОЩ ОТВЪН МОЖЕМ ДА РАЧИТАМЕ И КОЛКО МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА ХАРЧИМ ЗА ОТБР.СПОСОБ НАЙ-ОБЩО ЩЕ НИ ДАДЕ ОТГОВОРА НА ВЪПРОСА КАКВИ СПОСОБНОСТИ БИХМЕ ИМАЛИ. В СЛУЧАЙ НА ОБЕКТИВЕН АНАЛИЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СМЕ НА 1-ВО МЯСТО/В ЕС/ ПО ОТНОШЕНИЕТО АРМИЯ КЪМ НАСЕЛЕНИЕ. ТАКА Е ПРИ СТРАНИТЕ С МАЛКО НАСЕЛЕНИЕ И СЛАБО СТОПАНСТВО. А ЗАЩО НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ ПО ДРУГ НАЧИН Е ДРУГ ВЪПРОС.
 • Глупак
  Отговор
  4 17:08  06.01.18
  Мутри и престъпници вместо в парламента Трябва да са в затвора - Мишо Бирата, КТБ, БТК, Булгартабак, унищожаването на армията Козлодуй, БАЛКАН , ЕРП…….. На 11.1 ще има протест Който се чувства БЪЛГАРИН ЩЕ Е ТАМ ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА

  Коментиран от #8


 • 5 19:04  06.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • факт
  Отговор
  6 09:50  07.01.18
  България е заобиколена от приятели и съюзници и не и трябва армия

  Коментиран от #7

 • Гост
  Отговор
  7 12:46  07.01.18

  До коментар #6 от "факт":

  Смешко!Отивай на преглед при психиатър!!!
 • Гост
  Отговор
  8 12:50  07.01.18

  До коментар #4 от "Глупак":

  Мястото на мутрите и престъпниците е в гроба!В затвора те ще са тежест на бюджета,и данъкоплатците!
 • Я изкарай Гано
  Отговор
  9 16:26  08.01.18
  Плана на Н. Свинаров(2001) беше "съкращения". Млади лейтенанти на по две години служба си тръгнахме немили-недраги на народ и държава. Бяхме "стари" за тази армия (учили руски език в училище). Сега - армията за нищо не става. Да, нормално... "просото се движи по стереотип"(цитат(бисер) ст.л-т Росен Ганчев, командир на 3-ти взвод, 1рота, 1996г., ВВВУ "Г. Бенковски"). Успех, налейте 1млрд. от бедната ни държава в самолети и друга техника, за да сте после пушечно месо на първа линия... срещу братя. Аман от чуждопоклонници с доларови премии!
 • Патриот
  Отговор
  10 21:17  08.01.18
  Странно е: Първи сме по численот на армия към население първи сме по численност на полиция към население. Как ли се като депутати към население? Как ли сме като партийни субсииди към население. в богта Германия субсидиите са по 1 евро на глас, тук 11 лева. Защо никой никога не пише за това?
 • 123457
  Отговор
  11 11:36  09.01.18
  България няма финансовите възможности за бойни самолети и АЕЦ. Но 80-те % дебили не го разбират и крякак в хор с няколкото корупционери. Които ще вземат тлъстите комисионни, а самолетите и АЕЦ ще събират прах и "индиянците" ще ги отнесат на вторични суровини.

Напиши коментар:


Публикувай