797 1

Срещу грипа – физическа активност и повече време навън

Голям проблем е неправилното изписване на антибиотици

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Стефанаки Йоанис

Ако прекарваме повече време навън, шансът да се разболеем от грип намалява значително. Това е позицията на проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести и д-р Атанас Михайлов – лекар и хомеопат. В студиото на „Тази събота” те бяха категорични, че закалените хора като цяло боледуват по-малко.

Към момента все още има „циркулация”, но не и епидемия от грип. Вчера в Русе при 52-годишна жена от Русе е доказан щам H3N2 – „Хонконг”. До момента в страната доминира грип от типовете B и H1N1, посочи Кантарджиев. По думите му процесите по предаването на болестта се забавят във времето заради празниците. Очаква се все пак да стигнем до епидемия в края на този или началото на следващия месец.

„Хубавото време калява. Навън ли сме, не се разболяваме. Не е възможно да хванеш настинка от студената вода, ако си навън”, подчерта той във връзка с днешното мъжко хора на Йордановден. По думите му много по-рисково е да оставаме с много хора на топло и закрито в среда, която улеснява разпространението на зарази.

„Трябва половин час на ден физическа активност. В парка сега трябва да има 2-3 пъти повече хора, отколкото през лятото”, коментира и д-р Михайлов. Той отбеляза, че даже най-малките ученици се нуждаят от 5 км движение дневно.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • доктор Охболи
    Отговор
    1 18:51  06.01.18
    За закаляването съм съгласен. Но да сложите заглавие " Срещу грипа – физическа активност и повече време навън" - не е правилно. Когато има епидемия, най-добре е да си стои в къщи. Така заразата по-трудно се разпространява. И ходенето по парковете няма да ни помогне да се предпазим. Но е добре да имаме противовирусни препарати в аптечката. Само че, тях ги продават само с РЕЦЕПТА. Което е една от простотиите в здравната ни система.

Напиши коментар:


Публикувай