668 3

Патриархът освети бойните знамена (СНИМКИ)

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Стефанаки Йоанис

Патриарх Неофит освети бойните знамена на българската армия на традиционния ритуал за Богоявление.

Той се проведе в центъра на София.

В този пресветъл ден отново чувстваме силата на нашето единство и единомислие, каза патриарх Неофит в словото си при освещаването на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия днес в София.

Снимка: БТА

Прекланяме глави и се молим за вечното спасение в Господа на всички знайни и незнайни герои на родната ни армия, полагали, полагащи и днес живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазването на българската държавност. Прекланяме се пред подвизите им и като се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример на героизъм и жертвена любов, полагаме своите усилия стореното от тях да не остава напразно, но делото им да пребъде във вековете, каза в още Неофит.

На церемонията присъства президентът, кметът на София, министърът на отбраната, политици, военни, дипломати.

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на армията и положи венец на Паметника на Незнайния войн.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

Снимка: БТА

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 13:50  06.01.18
  А бе знамена има а имали кой да застане под тях?
 • Демократ
  Отговор
  2 13:59  06.01.18
  Свободните медий телевизий защо не излъчваха освещаването на знамената!
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  3 20:12  06.01.18
  До всички руски и български плювачи ! ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА НИКОГА НЕ СА ВПЛЕНЯВАНИ ОТ ПРОТИВНИК ! За разлика от Русия ,САЩ . Германия ,Турция и др. !

Напиши коментар:


Публикувай