Last news in Fakti

7 Януари, 2018 13:51 5 460 14

Лоран Ванат: България изостава в развитието на зимните курорти

  • лоран ванат-
  • българия-
  • зимни курорти

Има три курорта, които показват, че страната може да е на международната сцена на зимния туризъм

България изостава от съседните държави по отношение на развитието на зимни курорти, заяви швейцарският експерт Лоран Ванат в интервю за в. "Капитал".

Ванат беше в София за участие в дискусията за развитие на зимния туризъм преди седмица. Всяка година той изготвя доклад за състоянието на зимния туризъм и ски курортите в световен мащаб.

Според него в България има дадености за развитието на ски курорти, но реално може да участва на международните, а и националния пазар само с три - Банско, Боровец и Пампорово.

"Статистиката ясно показва, че нивото на пенетрация на ски курорти е по-ниско от съседните страни - и като брой ски курорти, и като брой на новите лифтове през последните 10 години. По отношение на общия брой лифтове България е след страни като Румъния и Турция, а при новите инвестиции дори след Сърбия, Гърция и Украйна", коментира той.

"Има три курорта, които показват, че страната може да е на международната сцена на зимния туризъм. Те успяват да привличат чуждестранни гости и предлагат необходимите стандарти. Но конкуренцията се развива и ако вие не се развивате, ще бъдете изхвърлени от пазара. Не виждам причина да не се правят нови курорти, при положение че има достатъчно високи планини и те са високи", добави той.

Наблюденията му показват, че в последните години се наблюдава трайна тенденция към спад на клиентите в утвърдените пазари в Западна Европа като Австрия, Франция, Италия и Швейцария.

"На традиционните пазари ски клиентите идват от застаряващи страни като Великобритания, Белгия, Холандия и дори Германия. Поколението на бейбибума, което най-много кара ски, вече се пенсионира. Новото поколение не кара ски толкова много, а освен това са и по-малко като количество. Това е проста математика: имаме по-малко клиенти", коментира той.

Според него ски индустрията трябва да прави повече, за да привлича младите в планините. Той смята, че тя не може да реагира на конкурентната среда, в която индустрията вече се развива. Но въпреки това смята, че България има своето място на пазара, тъй като броят на лифтовете и пистите е твърде малък както за територията, така и за населението. Освен това е конкурентна с цените си.

"Ако се конкурирате на международния пазар, то тогава по-ниските ценови нива са оправдани. Защото ако искате да привлече британските туристи и им предлагате по-добро съотношение между цена и качество, те ще дойдат", твърди той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    15 14 Отговор
    Екато го е казал Лорсн Ванат дай сега даизрежеме Пирин!!! Тоя що не хапне малко мухлясало сирене и да не ни налива мн.,,акъл"

    Коментиран от #6

  • 2 Гост

    14 10 Отговор
    Прав е човека.Заради малоумни псевдоеколози, които освен да рекетират инвеститорите нищо друго смислено не правят. Двама-трима изкарват пари на гърба на заблудени електорални единици като ги подтикват да излизат по улиците и да скандират лозунги в защита на природата.

    Коментиран от #3

  • 3 Бесен Язовец

    10 9 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Соросе това е БГ. защитавай интереси на Муше някъде другаде!
  • 4 бай Тодор

    3 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По отношение на общия брой лифтове България е след страни като Румъния и Турция, а при новите инвестиции дори след Сърбия, Гърция и Украйна", коментира той.
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мира

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Никой не следи за беззаконното изсичане на горите ни и липсата на залесясяване след изсичане, а заслепени от псевдоеколозите вдигате шум за една просека, която ще заведе толкова много хора в планината за чист въздух и спорт. Може да се поставят условия да се залесят два пъти повече площи от изсеченото, при изпълнение на проекта. Най-лесно е да седите пред телевизорите и да врякате в захлас пред възможността един от най-хубавите спортове да стане масов. Стига сте продавали за жълти стотинки, а дайте възможност на децата си да се качат на ски! Не ги осакатяваните!
  • 7 Борислав

    4 2 Отговор
    изостава, щото има едни зелени дето мътят водата. ако не бяха толкова твърдоглави, нямаше да изостава. но решението за лифта все пак е стъпка напред.
  • 8 Цецо

    4 1 Отговор
    Ако не си в крак с нещата, няма как да се получи...Това отвътре да си саботираме нещата е много тъжно!
  • 9 Ива

    4 1 Отговор
    за съжаление това изоставане вече се забелязва и конкурентите ще го използват да ни уязвят
  • 10 Alpina

    2 1 Отговор
    Точно поради тези причини в Швейцария не е останало НИТО едно диво кътче. Всичко е супер 'цивилизовано'. Всичко камъче надписано, пътеките са като магистрали :(((((
    Не им се връзвайте!!!!
  • 11 Стефан

    2 2 Отговор
    Определено сме доста неразвити и в зимния туризъм, както и в доста други неща, и няма нужда от фалшиви приказки как един лифт ще затрие цяла планина.
  • 12 Симона

    2 2 Отговор
    Тази публикация е стара, но това не я прави по-малко вярна. Ние супер много изостанахме по отношение възможностите си да развиваме зимен туризъм. Румъния и Сърбия инвестират милиони, ама там си нямат продажни зелени организации, които да блокират всяка инициатива. Това е така, защото хората там мислят първо за собствената си държава, а после за чуждите интереси и не взимат като наще пари от който им падне.
  • 13 Патриот

    2 0 Отговор
    Как трябва да ги развием?
    Като черноморието?
    Примерно:
    Рила - СИК
    Родопите - ВИС
    Витоша - на маргините
    Стара планина на Пеевски, Дога и Суджука
    Това ли е развитието на туризма ни?
  • 14 Нели

    0 0 Отговор
    Ами изостава, защото години наред измислени зелени пречат на всеки нов проект.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове