4 701 14

Лоран Ванат: България изостава в развитието на зимните курорти

Има три курорта, които показват, че страната може да е на международната сцена на зимния туризъм

Капитал

България изостава от съседните държави по отношение на развитието на зимни курорти, заяви швейцарският експерт Лоран Ванат в интервю за в. "Капитал".

Ванат беше в София за участие в дискусията за развитие на зимния туризъм преди седмица. Всяка година той изготвя доклад за състоянието на зимния туризъм и ски курортите в световен мащаб.

Според него в България има дадености за развитието на ски курорти, но реално може да участва на международните, а и националния пазар само с три - Банско, Боровец и Пампорово.

"Статистиката ясно показва, че нивото на пенетрация на ски курорти е по-ниско от съседните страни - и като брой ски курорти, и като брой на новите лифтове през последните 10 години. По отношение на общия брой лифтове България е след страни като Румъния и Турция, а при новите инвестиции дори след Сърбия, Гърция и Украйна", коментира той.

"Има три курорта, които показват, че страната може да е на международната сцена на зимния туризъм. Те успяват да привличат чуждестранни гости и предлагат необходимите стандарти. Но конкуренцията се развива и ако вие не се развивате, ще бъдете изхвърлени от пазара. Не виждам причина да не се правят нови курорти, при положение че има достатъчно високи планини и те са високи", добави той.

Наблюденията му показват, че в последните години се наблюдава трайна тенденция към спад на клиентите в утвърдените пазари в Западна Европа като Австрия, Франция, Италия и Швейцария.

"На традиционните пазари ски клиентите идват от застаряващи страни като Великобритания, Белгия, Холандия и дори Германия. Поколението на бейбибума, което най-много кара ски, вече се пенсионира. Новото поколение не кара ски толкова много, а освен това са и по-малко като количество. Това е проста математика: имаме по-малко клиенти", коментира той.

Според него ски индустрията трябва да прави повече, за да привлича младите в планините. Той смята, че тя не може да реагира на конкурентната среда, в която индустрията вече се развива. Но въпреки това смята, че България има своето място на пазара, тъй като броят на лифтовете и пистите е твърде малък както за територията, така и за населението. Освен това е конкурентна с цените си.

"Ако се конкурирате на международния пазар, то тогава по-ниските ценови нива са оправдани. Защото ако искате да привлече британските туристи и им предлагате по-добро съотношение между цена и качество, те ще дойдат", твърди той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 13:57  07.01.18
  Екато го е казал Лорсн Ванат дай сега даизрежеме Пирин!!! Тоя що не хапне малко мухлясало сирене и да не ни налива мн.,,акъл"

  Коментиран от #6

 • Гост
  Отговор
  2 14:14  07.01.18
  Прав е човека.Заради малоумни псевдоеколози, които освен да рекетират инвеститорите нищо друго смислено не правят. Двама-трима изкарват пари на гърба на заблудени електорални единици като ги подтикват да излизат по улиците и да скандират лозунги в защита на природата.

  Коментиран от #3

 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 14:26  07.01.18

  До коментар #2 от "Гост":

  Соросе това е БГ. защитавай интереси на Муше някъде другаде!
 • бай Тодор
  Отговор
  4 14:43  07.01.18
  Публикувано във факти.бг: По отношение на общия брой лифтове България е след страни като Румъния и Турция, а при новите инвестиции дори след Сърбия, Гърция и Украйна", коментира той. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!

 • 5 14:44  07.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мира
  Отговор
  6 03:34  08.01.18

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Никой не следи за беззаконното изсичане на горите ни и липсата на залесясяване след изсичане, а заслепени от псевдоеколозите вдигате шум за една просека, която ще заведе толкова много хора в планината за чист въздух и спорт. Може да се поставят условия да се залесят два пъти повече площи от изсеченото, при изпълнение на проекта. Най-лесно е да седите пред телевизорите и да врякате в захлас пред възможността един от най-хубавите спортове да стане масов. Стига сте продавали за жълти стотинки, а дайте възможност на децата си да се качат на ски! Не ги осакатяваните!
 • Борислав
  Отговор
  7 11:03  08.01.18
  изостава, щото има едни зелени дето мътят водата. ако не бяха толкова твърдоглави, нямаше да изостава. но решението за лифта все пак е стъпка напред.
 • Цецо
  Отговор
  8 11:32  08.01.18
  Ако не си в крак с нещата, няма как да се получи...Това отвътре да си саботираме нещата е много тъжно!
 • Ива
  Отговор
  9 15:40  08.01.18
  за съжаление това изоставане вече се забелязва и конкурентите ще го използват да ни уязвят
 • Alpina
  Отговор
  10 18:39  08.01.18
  Точно поради тези причини в Швейцария не е останало НИТО едно диво кътче. Всичко е супер 'цивилизовано'. Всичко камъче надписано, пътеките са като магистрали :((((( Не им се връзвайте!!!!
 • Стефан
  Отговор
  11 22:24  08.01.18
  Определено сме доста неразвити и в зимния туризъм, както и в доста други неща, и няма нужда от фалшиви приказки как един лифт ще затрие цяла планина.
 • Симона
  Отговор
  12 23:17  08.01.18
  Тази публикация е стара, но това не я прави по-малко вярна. Ние супер много изостанахме по отношение възможностите си да развиваме зимен туризъм. Румъния и Сърбия инвестират милиони, ама там си нямат продажни зелени организации, които да блокират всяка инициатива. Това е така, защото хората там мислят първо за собствената си държава, а после за чуждите интереси и не взимат като наще пари от който им падне.
 • Патриот
  Отговор
  13 19:56  09.01.18
  Как трябва да ги развием? Като черноморието? Примерно: Рила - СИК Родопите - ВИС Витоша - на маргините Стара планина на Пеевски, Дога и Суджука Това ли е развитието на туризма ни?
 • Нели
  Отговор
  14 21:04  09.01.18
  Ами изостава, защото години наред измислени зелени пречат на всеки нов проект.

Напиши коментар:


Публикувай