1 056 2

Ново изискване притеснява джипита и стоматолози

Светослава Ингилизова

От началото на годината лични лекари и стоматолози са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери.

От Българския лекарски съюз (БЛС) искат отлагане на изискването с три месеца. Причината е, че здравната каса няма подходящ софтуер, а и липсват указания как да се отчитат бележките.

Пенсионерите плащат намалена потребителска такса от един лев, като разликата до 2,90 лв. се покрива от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От тази година, за да я получат личните лекари, трябва да отчитат касовите бележки, които са издали на пенсионерите.

"В момента е абсолютен хаос. Абсолютно никой не знае по какъв начин трябва да се отчитат тези касови ордери", коментира за Дарик д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на Лекарския съюз.

"Проблемът е, че се спуска отново нещо, което увеличава бумащината в кабинета и все повече ни приближава към чиновниците и все повече ни отдалечава от медицината. Да отпадне това нещо, защото за нас е неприемливо, това е неработещо. Това ще губи много време на пациентите, ще губи време на лекарите", казва и д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар.

От Лекарския съюз настояват изискването да се отложи и да влезе в сила от 1 април. "Трябва супер спешно председателят на Надзорния съвет да каже какво се прави до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството", категоричен е д-р Стоян Борисов.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса обаче заяви пред БНТ, че отлагане на изискването няма да има. Според Жени Начева се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на касата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • така е
  Отговор
  1 09:45  08.01.18
  Влизаш в маршрутка и хоп веднага от мобилно усройство шофьори ти дава билетче примерно за 0.80 ст а това с пенсионерите?Те най вече посещават своите джи пи та и това са хиляди посещения на ден какъв е проблема, проблема май е че не им се плаща на докторите защото досега хоп, прибират си парите но никога НЕ забравят да си искат таксата може и левче да е.Па сега софтуер, па това онова сега ли ще отриват топлата вода ? Ми да вземат има готов софтуер от транспортните фирми ма НЕ, сега наново сигурно конкурси па фирми, па обжалвания и то май не само една година ще мине и левчетата си тека текат !
 • 1234
  Отговор
  2 10:27  08.01.18
  Лекарите се дърпат, защото не издават касови бонове за таксите, които взимат и си прибират парите директно в джоба, а освен това си търсят остатъка от здравната каса дори и за пенсионери, които въобще не са посетили кабинета им.

Напиши коментар:


Публикувай